Zamiast cytryn, wybieram ananasa. Ten aksamitny krem jest tak dobry, że nie można mu się oprzeć

2025-02-26 15:55

Lemon curd to klasyczny krem, który podkręca smak wielu słodkich przysmaków. Jednak zamiast cytryn, które są jego głównym składnikiem, warto wykorzystać inny egzotyczny owoc. Ananas curd to obłędny, orzeźwiający i idealnie słodki krem. Podbije każde podniebienie i podkręci smak wielu deserów. Zobaczcie, jak zrobić ananas curd i przekonajcie się sami, jak pysznie smakuje.

ananas curd

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Z tego egzotycznego owocu zrobisz pyszny krem. Jest idealnie słodki i gotowy w 30 minut.
łatwy
30 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ananas curd – składniki

Do przygotowania wyśmienitego kremu ananasowego potrzebnych jest tylko kilka składników. Lista niezbędnych produktów obejmuje siedem artykułów spożywczych. Są do kupienia przez cały rok w prawie każdym większym sklepie spożywczym i markecie.

Z czego więc zrobić ananas curd? Aby przyrządzić porcję wybornego i idealnie słodkiego kremu o smaku ananasowym, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

Jak zrobić ananas curd?

Pyszny i orzeźwiający krem ananasowy nie jest trudny. Przepis składa się z kilku banalnie łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu. Przygotowanie jest też w miarę szybkie. W sumie ananas curd jest gotowy w pół godziny. Warto pamiętać, że po przygotowaniu krem należy całkowicie ostudzić i dopiero wykorzystać.

Jak więc robi się wyborny ananas curd? Ten znakomity krem o konsystencji budyniu zachwyca obłędnym smakiem i orzeźwiającym aromatem. Najlepiej przekonać się o tym osobiście i wybrać ten prosty przepis.

  • 1. krok – zmiksowanie i przetarcie kawałków ananasa
  • 2. krok – zagotowanie purèe ananasowego z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – przełożenie kremu do słoiczka i odstawienie ananas curd do całkowitego ostygnięcia

Jak wykorzystać ananas curd?

Przepyszny krem ananas curd jest bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu i od czasu do czasu można go jeść podczas diety odchudzającej. Ananas znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości i zaliczany jest do owoców niskokalorycznych. Jest pysznym uzupełnieniem potraw wytrawnych, słodkich deserów i domowych ciast. Doskonale sprawdza się jako główny składnik kremu curd.

Pełen smaku i aromatu słodki ananas curd to idealne uzupełnienie wielu słodkich wypieków. Sprawdzi się jako krem do tarty czy domowego tortu. Można przełożyć nim ciasto i udekorować babeczki. Świetnie łączy się z plackami i naleśnikami. To również pomysł na orzeźwiającą polewę do ciasta.

SKŁADNIKI

  • 400 g świeżego ananasa (waga bez skóry)
  • 35 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ananas obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zblendować na gładko, a następnie przetrzeć przez drobne sitko.
  • Purèe ananasowe przełożyć do rondelka. Wsypać cukier i skrobię kukurydzianą. Wbić jajko i dodać żółtka. Dokładnie wymieszać.
  • Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zacznie wrzeć. Cały czas mieszać, aby się nie przypaliła.
  • Wlać sok z cytryny i dodać masło. Wymieszać i gotować około 3 minut, aż krem stanie się gęsty.
  • Krem przełożyć do słoiczka i odstawić do ostygnięcia. Następnie zakręcić i wstawić do lodówki.
  • Ananasowy curd wykorzystać do ciast, tart, tortów lub babeczek i jako polewę.
Ananas – dlaczego warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...