To najlepszy krem, jaki jadłam. Stracciatella to pyszny deser na każdą okazję

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jest pyszny, lekki jak chmurka i ma wszechstronne wykorzystanie. Krem stracciatella, bo to o nim właśnie mowa, zachwyci smakiem i podbije każde podniebienie. Ten włoski deser sprawdzi się zawsze i pasuje na każdą okazję. Jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić domowy krem stracciatella.
Co to jest krem straciatella?
Straciatella jest jednym z symboli włoskiej kuchni, rozpoznawalnym i cenionym na całym świecie. Jest to przepyszny włoski deser o kremowym smaku wzbogacony posiekaną czekoladą. Jego nazwa pochodzi z języka włoskiego. Stracciatella po włosku oznacza poszarpany lub rozdarty. Deser narodził się w 1961 roku w restauracji La Marianna w Bergamo we Włoszech. Restaurator Enrico Panattoni zainspirował się popularną włoską zupą stracciatella, w której roztrzepane jajko wlewane do gorącego bulionu tworzy charakterystyczne postrzępione kawałki. Straciatellę podaje się w formie lodów i kremów. Smak straciatella wykorzystywany jest także w ciastach, gotowych słodyczach, a nawet w kawach.
Z czego zrobić krem starcciatella?
Chociaż przepis na pełen smaku krem o smaku stracciatella pochodzi z kuchni włoskiej, ten pyszny deser można zrobić w domu. Wszystkie niezbędne składniki, które wykorzystuje się do przygotowania tego wybornego kremu, są łatwo dostępne w polskich sklepach. Można je kupić przez cały rok. Dzięki temu krem jest uniwersalny i można robić go bez względu na pogodę czy okoliczności.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowy krem stracciatella? Sekret tego pysznego włoskiego deseru tkwi w prostocie i jakości składników. Lista składników jest krótka i obejmuje tylko sześć produktów. Znalazły się na niej takie artykuły spożywcze jak:
- śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc.
- serek mascarpone
- cukier puder
- czekolada – mleczna i gorzka
- śmietan-fix
Jak zrobić krem stracciatella?
Przepis na krem o smaku stracciatelli jest łatwy i sprawdzony. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności i długich godzin w kuchni. To szybki przepis na wyśmienity deser we włoskim stylu, który oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje.
Krem stracciatella jest uniwersalny, dlatego przepis warto zapisać i mieć go pod ręką. Jak go wykorzystać? Krem stracciatella to doskonały deser, ale można wykorzystać go także do przełożenia tortu lub ciasta, do naleśników czy placków. Sprawdzi się też jako dekoracja babeczek.
Jak zrobić pyszny krem stracciatella w domu? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według instrukcji. Warto pamiętać, że śmietanka i serek mascarpone powinny być mocno schłodzone. Dzięki temu lepiej się ubijają, a krem zyska przyjemną konsystencję. Czekoladę można bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
- 1. krok – ubicie śmietanki z cukrem pudrem i śmietan-fixem
- 2. krok – zmiksowanie bitej śmietany z serkiem mascarpone
- 3. krok – połączenie kremu z czekoladą
- 4. krok – schłodzenie kremu stracciatella w lodówce
SKŁADNIKI
- 800 g schłodzonej śmietany 30%
- 400 g schłodzonego serka mascarpone
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 g czekolady gorzkiej
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 opakowania śmietan-fixu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obie czekolady bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Kiedy stanie się gęsta, stopniowo wsypywać śmietan-fix. Ubijać do połączenia.
- Stopniowo dodawać serek mascarpone i miksować na niskich obrotach, aż krem stanie się gładki.
- Wsypać czekoladę i wymieszać.
- Krem wstawić do lodówki.
- Podawać na deser, jako dodatek do naleśników i placków lub wykorzystać do przełożenia ciasta i tortu.