Zupa serowa z jajkiem i natką pietruszki: łatwy przepis jak zrobić włoską zupę STRACCIATELLA
2021-05-05
łatwy
15 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Uwielbiam włoską kuchnię pełną niespodziewanie prostych przepisów. Taka jest właśnie zupa stracciatella, czyli włoska zupa serowa z jajkiem. Właściwie to z lanymi kluseczkami z jajka i tartego sera. Nie ma łatwiejszego przepisu na zupę pełną animuszu, która podnosi na nogi w kilka minut. Przygotowanie włoskiej zupy serowej jest bardzo łatwe. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 4 szklanki (940 g) bulionu drobiowego, wołowego lub warzywnego
- 3 duże jajka
- ½ szklanki (50 g) parmezanu bardzo drobno startego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej mielonej (jeśli lubisz lub 1 łyżeczka startej skórki z cytryny)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- starty parmezan do posypania gotowej zupy na talerzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W średnim lub dużym garnku doprowadzić bulion do wrzenia.
- W małej misce ubij jajka, następnie dodaj parmezan i gałkę muszkatołową (jeśli lubisz lub dodaj skórkę z cytryny). Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
- Wlej mieszaninę jajek do wrzącego bulionu powolnym, równomiernym strumieniem, cały czas mieszając zupę trzepaczką. Gotuj przez około 3-4 minuty. Gdy mieszanina ponownie się zagotuje, zupa jest gotowa do podania.
- Zupę rozlej do misek lub talerzy. Przed podaniem posyp posiekaną świeżą natką pietruszki lub więcej parmezanu.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki