Zupa serowa z jajkiem i natką pietruszki: łatwy przepis jak zrobić włoską zupę STRACCIATELLA

Zupa serowa z jajkiem i natką pietruszki: łatwy przepis jak zrobić włoską zupę STRACCIATELLA
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Uwielbiam włoską kuchnię pełną niespodziewanie prostych przepisów. Taka jest właśnie zupa stracciatella, czyli włoska zupa serowa z jajkiem. Właściwie to z lanymi kluseczkami z jajka i tartego sera. Nie ma łatwiejszego przepisu na zupę pełną animuszu, która podnosi na nogi w kilka minut. Przygotowanie włoskiej zupy serowej jest bardzo łatwe. Do dzieła! 

Składniki

4 szklanki (940 g) bulionu drobiowego, wołowego lub warzywnego

3 duże jajka

½ szklanki (50 g) parmezanu bardzo drobno startego

1 szczypta gałki muszkatołowej mielonej (jeśli lubisz lub 1 łyżeczka startej skórki z cytryny)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

starty parmezan do posypania gotowej zupy na talerzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W średnim lub dużym garnku doprowadzić bulion do wrzenia.

W małej misce ubij jajka, następnie dodaj parmezan i gałkę muszkatołową (jeśli lubisz lub dodaj skórkę z cytryny). Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. 

Wlej mieszaninę jajek do wrzącego bulionu powolnym, równomiernym strumieniem, cały czas mieszając zupę trzepaczką. Gotuj przez około 3-4 minuty. Gdy mieszanina ponownie się zagotuje, zupa jest gotowa do podania. 

Zupę rozlej do misek lub talerzy. Przed podaniem posyp posiekaną świeżą natką pietruszki lub więcej parmezanu.

Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej