Babka piaskowa wielkanocna - puszysta i delikatna baba ucierana
Ucierana babka piaskowa to tradycyjne ciasto wielkanocne. Pamiętajmy, że aby babka piaskowa się udała, należy ją ucierać ręcznie w makutrze. Tak robiły nasze babcie, dzięki czemu wychodziła puszysta i delikatna. Jak zrobić wielkanocną babkę piaskową?
SKŁADNIKI
- ½ kostki masła
- 150 g cukru drobnego
- 100 g mąki
- 4 jaja
- 100 g mąki ziemniaczanej
- ½ torebki proszku do pieczenia
- około 3 łyżek śmietany 22%
- ½ laski wanilii
- skórka z cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski wkładamy pokrojone masło i ucieramy specjalną łyżką.
- W trakcie dodajemy po trochu cukier i wciąż ucieramy do momentu, aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i również porcjami dodajemy do masy, ciągle ucierając.
- Dodajemy wanilię wydrążoną z laski i śmietanę. Masę ucieramy około ½ godziny!
- Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
- Na koniec dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny.
- Całość wlewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170°C przez około 40 minut.
- Po upieczeniu babkę posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Babka piaskowa wielkanocna
Babka piaskowa to obok sernika najbardziej popularne ciasto wielkanocne. Ta zrobiona samemu w domu jest bez konserwantów i o niebo lepsza od kupnej babki. Babka piaskowa ucierana ręcznie będzie jeszcze smaczniejsza. Wiec jeśli masz nieco czasu i chęci polecamy przygotować ją samodzielnie, według tradycyjnego przepisu naszych babć.
Polecamy także:
Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Sernik na święta - 20 przepisów na sernik