Serek wiejski wymieszaj z tymi składnikami. Ta słodka zapiekanka z malinami zasmakuje każdemu

zapiekany serek wiejski z malinami
Autor: Shutterstock Oto proteinowe śniadanie lub zdrowy deser z malinami. Wystarczy, że serek wiejski wymieszasz z tymi dodatkami.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Serek wiejski to prawdziwy super food. Można wykorzystywać go w najróżniejszych potrawach mięsnych, wegetariańskich czy słodkich wypiekach. W tym przepisie zdrowy i niedrogi serek wiejski stał się głównym bohaterem tego wyśmienitego dania. Z dodatkiem malin smakuje znakomicie bez względu na porę dnia. Oto łatwy i szybki przepis na zapiekany serek wiejski z malinami.

Zapiekany serek wiejski – składniki

To smakowite danie na ciepło, w którym pierwszoplanową rolę gra znany i lubiany serek wiejski, jest uniwersalne. Przyrządza się je z kilku łatwo dostępnych produktów. Na liście składników nie ma białego cukru, który został zastąpiony zdrowym zamiennikiem. Zapiekanka ma przyjemną kremową konsystencję i obłędy w sam raz słodki smak. Idealnym zwieńczeniem tego wypieku są świeże maliny.

Co więc jest niezbędne, aby zrobić domowy zapiekany serek wiejski? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej proste i łatwo dostępne produkty. Właśnie dlatego to smakowite danie można robić przez cały rok.

  • serek wiejski
  • miód
  • jajka – białka oddzielone od żółtek
  • proszek budyniowy
  • ekstrakt waniliowy
  • świeże maliny
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Jak zrobić zapiekany serek wiejski?

Przepis na tę znakomitą zapiekankę przyrządzoną na bazie serka wiejskiego z malinami jest łatwy. Przyrządzenie tego w sam raz słodkiego przysmaku nie zajmuje też wielu godzin. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Należy wcześniej wyjąć je z lodówki i odstawić, aby się ogrzały.

Jak więc upiec pyszną i pełną malin zapiekankę z serka wiejskiego? Wystarczy blender, forma do zapiekania i kilka minut wolnego czasu.

  • 1. krok – odsączenie serka wiejskiego ze śmietanki i zmiksowanie go na gładko
  • 2. krok – ubicie białek i żółtek
  • 3. krok – połączenie masy serowej z żółtkami, miodem i proszkiem budyniowym
  • 4. krok – wymieszanie masy serowej z pianą z białek
  • 5. krok – przełożenie masy serowej do formy i ułożenie malin
  • 6. krok – upieczenie zapiekanki z serka wiejskiego w piekarniku

Odsączoną śmietankę z serka wiejskiego można wykorzystać do przygotowania innych potraw. Sprawdzi się jako baza do sosów, zabielacz do zup czy dodatek do owsianki.

Jak podawać zapiekany serek wiejski?

Pyszna i pełna słodkich malin zapiekanka z serka wiejskiego to danie, które do złudzenia przypomina sernik. Jest nie tylko zdrowe, pełne białka i witamin pochodzących z malin. Zapiekany serek wiejski jest łatwiejszy do przygotowania i wiele szybciej się go piecze.

Zaletą tego przepisu jest to, że przysmak z serka wiejskiego pysznie smakuje i na ciepło, i na zimno. Wyśmienity serek wiejski z owocami z piekarnika to pomysł na słodkie śniadanie na ciepło. Sprawdzi się też jako zdrowy deser lub przekąska między posiłkami. Idealnie zastąpi gotowce ze sklepu. Można podać go także na kolację lub zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy.

W tym przepisie serek wiejski zapieka się z malinami, ale sprawdzą się też inne owoce sezonowe. Zapiekanka jest pyszna z dodatkiem truskawek, borówek czy brzoskwiń. Poza sezonem na te owoce warto postawić na jabłka, gruszki czy banany. W każdej wersji zapiekanka z serka wiejskiego smakuje doskonale i podbije każde podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 800 g serka wiejskiego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta sól

  • Dodatkowo:
  • 200 g świeżych malin
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek wiejski odsączyć ze śmietanki i zmiksować na gładko.
  • Żółtka ubić na jasny puch. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  • Zmiksowany serek wiejski zmiksować z ubitymi żółtkami, miodem i proszkiem budyniowym do połączenia składników.
  • Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem. Przełożyć do niej masę serową i wyrównać wierzch. Ułożyć maliny.
  • Formę wstawić do piekarnika nagranego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim formę na 10 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser, na śniadanie lub jako słodką przekąskę.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Szulc-Górska
więcej