Czy maliny służą zdrowiu?

2016-11-14 14:01

Maliny są wartościowe w każdej postaci - świeże, suszone i mrożone. To najsmaczniejszy lek na przeziębienie i najmniej kaloryczny deser w jednym. Sprawdź, w jaki sposób maliny wspomagają zdrowie.

czy-maliny-sluza-zdrowiu.jpg
Autor: pixabay.com Maliny - jakie mają walory zdrowotne?

Spis treści

  1. Maliny - właściwości zdrowotne
  2. Świeże maliny: jak je przechowywać i myć?
  3. Jak zrobić dobre maliny w słoiku?
  4.  Jak zamrozić maliny na zimę?
  5. Właściwości malin

Maliny - właściwości zdrowotne

Zajadając się malinami dostarczasz sobie witamin C, E, B1, B2, B6 i K , wzmacniasz układ odpornościowy i zaopatrujesz się w  potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo.

Zawarty w tych owocach kwas elagowy zapobiega rozwojowi raka wątroby, przełyku i płuc. Maliny są też naturalnym lekarstwem na jesienne infekcje. Zawarte w nich olejki eteryczne i salicylany działają jak aspiryna - napotnie, rozgrzewająco, przeciwzapalnie. Pomagają też obniżyć gorączkę oraz mają łagodne działanie przeciwbólowe.

Warto wiedzieć, że owoce te są również sojusznikiem fantastycznej formy i urody. Nawet te najsłodsze można jeść bez obawy, że się przytyje. 100 g malin to tylko 47 kcal i mnóstwo błonnika, usprawniającego przemianę materii.

Świeże maliny: jak je przechowywać i myć?

Jak zrobić dobre maliny w słoiku?

 Jak zamrozić maliny na zimę?

Właściwości malin