Piana z białek - jak perfekcyjnie ubić białka?
Idealna piana z białek była do tej pory tylko marzeniem? Z pomocą naszych wskazówek perfekcyjnie ubite białka nie będą stanowić najmniejszego problemu. Sprawdź też: Mrożenie żółtek - jak zamrozić żółtka jajek? Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
Jak ubić idealną pianę z białek?
Idealnie ubite białka to nie kwestia kucharskiego talentu, ale wiedzy. Jeśli chcesz osiągnąć idealną pianę (to znaczy taką, która po odwróceniu pojemnika, w którym się znajduje, nie wypada) powinieneś pamiętać o kilku ważnych rzeczach:
Tych deserów nie przygotujesz bez idealnej piany z białek:
Tort bezowy Pavlova: przepis według Magdy Gessler
Klasyczne kokosanki: przepis na ciasteczka kokosowe
pojemnik, jak również akcesoria do ubijania piany powinny być idealnie czyste i suche. Powłoka z tłuszczu, czy pozostałości piany po zmywaniu nie tylko zmienią smak piany, ale również utrudnią osiągnięcie perfekcyjnie sztywnej konsystencji.
jajka, których używasz do zrobienia piany powinny być schłodzone. Takie jajka będą ubijały się dużo sprawniej, niż te w temperaturze pokojowej.
białka, w których znajdzie się nawet mała ilość żółtka nie będą się ubijać. Szczególnie uważaj podczas oddzielania białka od żółtek.
aby przyspieszyć ubijanie się jajek możesz nieco schłodzić naczynie, w którym będziesz je miksować. Dzięki temu ubijanie będzie kosztować cię mniej energii.
przy wyborze narzędzi do ubijania (trzepaczka, mikser) nie sugeruj się sugestiami szefów kuchni, jakoby jedynie trzepaczką dawało się osiągnąć prawdziwe sztywną pianę - jeśli ten sposób ubijania jest dla ciebie zbyt kłopotliwy, bez obaw o jakość piany, możesz wybrać elektryczny mikser.
Jeśli zależy ci na naprawdę sztywnej i trwałej konsystencji możesz dodać do białek kilka kropel cytryny, odrobinę cukru pudru lub soli. Sprawią, że jajka będą ubijały się szybciej, a piana będzie bardziej trwała.