Pyszny i zdrowy pudding robię z awokado. W wegańskiej odsłonie smakuje znakomicie

wegański czekoladowy pudding z awokado
Autor: Shutterstock Awokado zblenduj z tymi składnikami. W 5 minut zrobisz obłędny wegański pudding.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Co smacznego można zrobić z awokado? Wśród przepisów z awokado w roli głównej warto wybrać tę recepturę. Czekoladowy pudding z awokado to wegańska propozycja na wegański deser, który zachwyci smakiem i łatwym przygotowaniem. Zobaczcie, jak zrobić obłędny pudding z awokado w czekoladowym smaku.

Co zrobić z awokado na słodko?

Awokado pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy trafiło w XVII wieku. Ten egzotyczny owoc wyróżnia się oryginalnym smakiem i wysoką zawartością składników odżywczych. Jest skarbnicą witamin z grupy B, A, C i E oraz potas i luteinę. Pozytywnie wpływa na wzrok, jest pomocne w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i wspomaga pracę układu nerwowego. Awokado ma także działanie regenerujące i nawilżające.

Ten egzotyczny owoc ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Można przyrządzać z niego dania wytrawne i słodkie przysmaki. Jednym z pomysłów na wykorzystanie awokado w wersji słodkiej jest ten przepis. Wegański pudding czekoladowy to mnóstwo smaku i zastrzyk zdrowia.

Jak zrobić czekoladowy pudding z awokado?

Przygotowanie czekoladowego puddingu z awokado w wegańskiej odsłonie nie jest trudne. Na liście składników znalazło się tylko pięć roślinnych produktów, które są łatwo dostępne przez cały rok. Przygotowanie deseru jest błyskawiczne. Przyda się mocny blender, który połączy składniki w aksamitny pudding.

Przepis na wegański pudding, w którym główną rolę zagrało awokado, jest prosty i szybki, ale przed podaniem warto go schłodzić. Jak więc przygotować dwie porcje tego wyśmienitego wegańskiego puddingu z awokado?

  • 1. krok – obranie i pokrojenie awokado
  • 2. krok – zblendowanie awokado z kakao i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – przełożenie puddingu do miseczek i schłodzenie deseru w lodówce

Jak podawać wegański czekoladowy pudding z awokado?

Wegański pudding czekoladowy z dodatkiem zielonego awokado to pyszny deser lub zdrowa przekąska między posiłkami. Smakuje obłędnie i przypadnie do smaku nie tylko weganom. Składa się ze zdrowych roślinnych produktów, więc na pewno przypadnie do gustu fanom zbilansowanej diety. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że pudding z awokado można robić przez cały rok. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie łatwe i szybkie.

Miseczki z wegańskim puddingiem czekoladowym z dodatkiem awokado warto udekorować świeżymi owocami. Sprawdzą się też posiekane orzechy, prażone płatki migdałowe lub starta na tarce gorzka czekolada.

SKŁADNIKI

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 szklanki napoju roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Przełożyć do blendera.
  • Wsypać kakao. Wlać napój roślinny, syrop klonowy lub z agawy i ekstrakt waniliowy. Zmiksować na gładko.
  • Pudding przełożyć do miseczek i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Przed podaniem udekorować świeżymi owocami lub posiekanymi orzechami.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej