Pyszny deser bez cukru robię z czekolady i tego sezonowego warzywa. Jest gotowy w 5 minut

mus z dyni i czekolady
Autor: Shutterstock Obłędny i zdrowy deser w 5 minut? Wystarczą 2 składniki i mikser.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszny, zdrowy i szybki deser? Jak się okazuje, jest to bardzo łatwe. Dokładnie taki deser można przygotować według tego sprawdzonego przepisu. To znakomite połączenie dwóch składników, czyli dyni i czekolady. Zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na szybki i zdrowy mus z dyni i czekolady bez cukru.

Mus z dyni czekolady – składniki

Do przygotowania kilku porcji pysznego musu na deser wykorzystuje się dwa produkty. Sezon na dynię, która jest jednym z nich, jeszcze trwa. Drugim składnikiem jest gorzka czekolada. W połączeniu tworzą obłędny deser, który wyróżnia się wyśmienitym smakiem i zawartością substancji odżywczych.

Oba składniki musu, czyli dynia i gorzka czekolada, pozytywnie wpływają na zdrowie i dostarczają dawkę witamin oraz minerałów.

  • Dynia – niskokaloryczne warzywo bogate w potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez oraz błonnik. Obniża ciśnienie krwi, a także ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • Gorzka czekolada – zawiera magnez, cynk, selen, mangan, żelazo, potas, fosfor i miedź oraz przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Działa przeciwzapalnie, chroni komórki nerwowe i poprawia humor.

Jak zrobić mus z dyni i czekolady?

Przepis na zdrowy deser z dyni i czekolady jest łatwy. Czas przygotowania tego wyśmienitego przysmaku bez dodatku białego cukru nie powinien przekroczyć pięciu minut. Do przygotowania przyda się mikser.

Jak więc przygotować na deser wyborny mus z dyni i czekolady? Z tym sprawdzonym przepisem jest to bardzo łatwe i błyskawiczne.

  • 1. krok – roztopienie gorzkiej czekolady
  • 2. krok – zmiksowanie czekolady z purèe z dyni
  • 3. krok – schłodzenie musu z dyni i czekolady w lodówce

Czym wzbogacić mus z dyni i czekolady?

Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na pyszny i zdrowy mus dyniowo-czekoladowy. Przepis można modyfikować i do deseru dodawać inne składniki, które sprawią, że będzie smakował jeszcze lepiej. Do zdrowego musu z dwóch składników można dodać posiekane orzechy lub migdały. Sprawdzą się też świeże sezonowe lub suszone owoce. Smak musu podkręcą korzenne przyprawy jak cynamon czy kardamon. Wierzch można posypać startą na tarce gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi czy udekorować listkami mięty. W każdej wersji mus z dyni i czekolady smakuje wybornie i pasuje na każdą okazję.

SKŁADNIKI

  • 400 g purèe z dyni
  • 200 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi.
  • Dodać purèe dyniowe i zmiksować, aż składniki połączą się w jednolity mus.
  • Mus przełożyć do miseczek lub słoiczków. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • Podawać na deser na różne okazje lub jako słodką przekąskę między posiłkami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej