Przepis na pastę czekoladową z marchewki. Zdrowa, pyszna i banalnie łatwa
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Aż trudno uwierzyć, że tę obłędną pastę czekoladową robi się z kilku popularnych warzyw. Jest nie tylko pyszna, ale i pełna witamin, minerałów i składników odżywczych. Robi się ją łatwo i bez zbędnych komplikacji. Z tym sprawdzonym przepisem uda się już za pierwszym razem. Zobaczcie, jak zrobić domową pastę czekoladową z marchewki.
Pasta czekoladowa z marchewki – składniki
Do przygotowania domowej pasty o smaku czekolady wykorzystuje się składniki, które zwykle dodaje się do potraw wytrawnych i mięsnych. Dzięki temu przepisowi poznacie je w zupełnie innej, ale pysznej odsłonie. Wszystkie produkty, które potrzebne są do zrobienia tej niesamowitej pasty, zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Pozytywnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu.
Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- warzywa – marchewki, pietruszka, seler
- daktyle
- masło ghee
- olej kokosowy
- miód
- kakao
- przyprawy – cynamon i kardamon
Jak zrobić pastę czekoladową z marchewki?
Przepis na pyszną pastę czekoladową przygotowaną na bazie marchewki i innych warzyw jest bardzo łatwy. Zaletą tej zdrowej przekąski jest to, że czas przyrządzenia jest dość szybki. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, wyborną i pełną zdrowia pastę o smaku czekolady zrobicie za pierwszym razem. Zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje.
Jak więc przygotować w domu obłędną i pełną zdrowia pastę czekoladową z marchewki? Przepis jest łatwy i szybki.
- 1. krok – ugotowanie warzyw na parze
- 2. krok – wymieszanie warzyw z pozostałymi składnikami i zmiksowanie na gładką pastę
- 3. krok – przełożenie pasty czekoladowej do słoika i przechowywanie w lodówce
Jak podawać pastę czekoladową z marchewki?
Obłędna w smaku i pełna zdrowych składników pasta czekoladowa z marchewki jest uniwersalna i można serwować ją przez cały dzień. Sprawdzi się na śniadanie, które szczególnie przypadnie do smaku najmłodszym. To propozycja na zdrową przekąskę między posiłkami czy pyszny deser. Pastę czekoladową z marchewki można wykorzystać jako składnik ciast, słodkich bułeczek czy zdrowych deserów.
SKŁADNIKI
- 5 marchewek
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- 50 g daktyli
- 4 łyżki masła ghee
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki, pietruszkę i seler obrać i ugotować na parze do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
- Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 minut.
- Ostudzone warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Dodać odcedzone daktyle, miód, masło ghee i olej kokosowy. Wsypać kakao i doprawić cynamonem oraz kardamonem.
- Składniki zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do czystego słoiczka i przechowywać w lodówce.
- Podawać z pieczywem lub herbatnikami jako słodką przekąskę.