Przepis na pastę czekoladową z marchewki. Zdrowa, pyszna i banalnie łatwa

pasta czekoladowa z marchewki
Autor: Shutterstock Pasta czekoladowa z marchewki to świetny przepis na zdrowe śniadanie i nie tylko.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Aż trudno uwierzyć, że tę obłędną pastę czekoladową robi się z kilku popularnych warzyw. Jest nie tylko pyszna, ale i pełna witamin, minerałów i składników odżywczych. Robi się ją łatwo i bez zbędnych komplikacji. Z tym sprawdzonym przepisem uda się już za pierwszym razem. Zobaczcie, jak zrobić domową pastę czekoladową z marchewki.

Pasta czekoladowa z marchewki – składniki

Do przygotowania domowej pasty o smaku czekolady wykorzystuje się składniki, które zwykle dodaje się do potraw wytrawnych i mięsnych. Dzięki temu przepisowi poznacie je w zupełnie innej, ale pysznej odsłonie. Wszystkie produkty, które potrzebne są do zrobienia tej niesamowitej pasty, zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Pozytywnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu.

Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

  • warzywa – marchewki, pietruszka, seler
  • daktyle
  • masło ghee
  • olej kokosowy
  • miód
  • kakao
  • przyprawy – cynamon i kardamon

Jak zrobić pastę czekoladową z marchewki?

Przepis na pyszną pastę czekoladową przygotowaną na bazie marchewki i innych warzyw jest bardzo łatwy. Zaletą tej zdrowej przekąski jest to, że czas przyrządzenia jest dość szybki. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, wyborną i pełną zdrowia pastę o smaku czekolady zrobicie za pierwszym razem. Zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje.

Jak więc przygotować w domu obłędną i pełną zdrowia pastę czekoladową z marchewki? Przepis jest łatwy i szybki.

  • 1. krok – ugotowanie warzyw na parze
  • 2. krok – wymieszanie warzyw z pozostałymi składnikami i zmiksowanie na gładką pastę
  • 3. krok – przełożenie pasty czekoladowej do słoika i przechowywanie w lodówce

Jak podawać pastę czekoladową z marchewki?

Obłędna w smaku i pełna zdrowych składników pasta czekoladowa z marchewki jest uniwersalna i można serwować ją przez cały dzień. Sprawdzi się na śniadanie, które szczególnie przypadnie do smaku najmłodszym. To propozycja na zdrową przekąskę między posiłkami czy pyszny deser. Pastę czekoladową z marchewki można wykorzystać jako składnik ciast, słodkich bułeczek czy zdrowych deserów.

SKŁADNIKI

  • 5 marchewek
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 50 g daktyli
  • 4 łyżki masła ghee
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki, pietruszkę i seler obrać i ugotować na parze do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
  • Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 minut.
  • Ostudzone warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Dodać odcedzone daktyle, miód, masło ghee i olej kokosowy. Wsypać kakao i doprawić cynamonem oraz kardamonem.
  • Składniki zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do czystego słoiczka i przechowywać w lodówce.
  • Podawać z pieczywem lub herbatnikami jako słodką przekąskę.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej