Prosty deser na zimno z owocami. Prawie bez kalorii, a co za smak
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy na diecie odchudzającej można jeść słodkie desery? Deser na zimno z owocami to najlepszy przykład niskokalorycznej słodkiej przyjemności. Przygotowanie jest proste i zajmuje tylko kilka minut. Deser prezentuje się efektownie i trudno się zorientować, że to danie dietetyczne. Poznajcie przepis na pyszny i prosty deser na zimno z owocami.
Z czego zrobić deser na zimno z owocami?
Składniki, które są potrzebne do zrobienia tego pysznego i lekkiego jak chmurka deseru, są niedrogie i bez problemu można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Aby zrobić ten dietetyczny przysmak, należy przygotować:
- jogurt naturalny
- żelatynę i wrzącą wodę
- słodzik jak erytrytol lub ksylitol
- kakao
- sezonowe owoce jak truskawki, maliny, jagody, gruszki, brzoskwinie lub morele
Jak zrobić deser na zimno z owocami?
Przygotowanie tego obłędnego w smaku deseru jest bardzo proste. Do jogurtu naturalnego dodaje się namoczoną wcześniej w gorącej wodzie żelatynę, słodzik i kakao. Wystarczy wymieszać, przelać to formy o średnicy 18 cm i wstawić do lodówki, aby masa nieco stężała. Następnie do masy delikatnie wkłada się owoce i ponownie wstawia do lodówki. Po trzech godzinach pyszny deser owocowy na zimno jest gotowy.
Kiedy podawać deser na zimno z owocami?
Deser z owocami jest uniwersalny. Dzięki temu, że używa się do niego sezonowe owoce, można robić go przez cały rok w różnych wersjach. Wybierajcie owoce, które są dostępne. Deser sprawdzi się jako słodka przekąska po obiedzie lub w ciągu dnia. Mogą wcinać go osoby, które są na diecie i chcą zrzucić zbędne kilogramy. Na pewno przypadnie do smaku tym, którzy zdrowo się odżywiają i liczą kalorie. Pod wrażeniem będą także ci, którzy nie muszą się odchudzać.
SKŁADNIKI
- 750 g jogurtu naturalnego
- 200 g świeżych owoców sezonowych
- 125 ml wrzącej wody
- 80 g erytrytolu
- 20 g żelatyny
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do wrzątku wsypać żelatynę i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Do miski przelać jogurt i żelatynę. Wsypać słodzik i kakao. Dokładnie wymieszać.
- Masę przelać do małej tortownicy. Wstawić do lodówki.
- Kiedy masa zacznie tężeć, dodać pokrojone na mniejsze kawałki owoce, lekko je wciskając.
- Ponownie wstawić do lodówki na 3 godziny lub całą noc.
- Przed podaniem pokroić na porcje i udekorować listkami mięty.