Prosty deser na zimno z owocami. Prawie bez kalorii, a co za smak

deser owocowy na zimno
Autor: Shutterstock Deser owocowy na zimno to pyszny fit smakołyk.
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy na diecie odchudzającej można jeść słodkie desery? Deser na zimno z owocami to najlepszy przykład niskokalorycznej słodkiej przyjemności. Przygotowanie jest proste i zajmuje tylko kilka minut. Deser prezentuje się efektownie i trudno się zorientować, że to danie dietetyczne. Poznajcie przepis na pyszny i prosty deser na zimno z owocami.

Z czego zrobić deser na zimno z owocami?

Składniki, które są potrzebne do zrobienia tego pysznego i lekkiego jak chmurka deseru, są niedrogie i bez problemu można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Aby zrobić ten dietetyczny przysmak, należy przygotować:

  • jogurt naturalny
  • żelatynę i wrzącą wodę
  • słodzik jak erytrytol lub ksylitol
  • kakao
  • sezonowe owoce jak truskawki, maliny, jagody, gruszki, brzoskwinie lub morele

Jak zrobić deser na zimno z owocami?

Przygotowanie tego obłędnego w smaku deseru jest bardzo proste. Do jogurtu naturalnego dodaje się namoczoną wcześniej w gorącej wodzie żelatynę, słodzik i kakao. Wystarczy wymieszać, przelać to formy o średnicy 18 cm i wstawić do lodówki, aby masa nieco stężała. Następnie do masy delikatnie wkłada się owoce i ponownie wstawia do lodówki. Po trzech godzinach pyszny deser owocowy na zimno jest gotowy.

Kiedy podawać deser na zimno z owocami?

Deser z owocami jest uniwersalny. Dzięki temu, że używa się do niego sezonowe owoce, można robić go przez cały rok w różnych wersjach. Wybierajcie owoce, które są dostępne. Deser sprawdzi się jako słodka przekąska po obiedzie lub w ciągu dnia. Mogą wcinać go osoby, które są na diecie i chcą zrzucić zbędne kilogramy. Na pewno przypadnie do smaku tym, którzy zdrowo się odżywiają i liczą kalorie. Pod wrażeniem będą także ci, którzy nie muszą się odchudzać.

SKŁADNIKI

  • 750 g jogurtu naturalnego
  • 200 g świeżych owoców sezonowych
  • 125 ml wrzącej wody
  • 80 g erytrytolu
  • 20 g żelatyny
  • 2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do wrzątku wsypać żelatynę i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do miski przelać jogurt i żelatynę. Wsypać słodzik i kakao. Dokładnie wymieszać.
  • Masę przelać do małej tortownicy. Wstawić do lodówki.
  • Kiedy masa zacznie tężeć, dodać pokrojone na mniejsze kawałki owoce, lekko je wciskając.
  • Ponownie wstawić do lodówki na 3 godziny lub całą noc.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i udekorować listkami mięty.
W formie 24: dieta sirtfood
Anna Szulc-Górska
więcej