Pannę cottę robię tylko z tymi owocami. Zachwyca wyglądem i przepysznym smakiem

panna cotta z truskawkami
Autor: Shutterstock Do klasycznego włoskiego deseru dodaj te owoce. Ta wersja podbije każde podniebienie.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Panna cotta to tradycyjny deser, który pochodzi z kuchni włoskiej. Smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwy do samodzielnego przygotowania w domu. Jednak zamiast klasycznej receptury, warto skorzystać z tego przepisu. Doskonałą pannę cottę wzbogaconą słodkimi truskawkami zrobicie bez żadnych problemów. Zobaczcie, jak łatwo można przygotować przepyszną pannę cottę z truskawkami.

Panna cotta z truskawkami – składniki

Włoski deser przygotowuje się z prostych składników. Bez problemu można je kupić w prawie każdym polskim sklepie. To produkty, które są dostępne bez względu na porę roku. Panna cotta najlepiej smakuje ze świeżymi truskawkami, ale poza sezonem na świeże owoce sprawdzą się mrożonki.

Co jest potrzebne, aby zrobić domową pannę cottę, która będzie smakować jak ta z prawdziwej włoskiej cukierni? Lista składników jest krótka. Została podzielona na trzy części:

  • składniki do panny cotty – śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc., mleko, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy, żelatyna
  • składniki do galaretki truskawkowej – truskawki, cukier, żelatyna
  • dodatki – świeże truskawki do podania

Jak zrobić pannę cottę z truskawkami?

Panna cotta to klasyczny włoski deser, który zachwyca smakiem. Chociaż przepis na tę wyborną słodkość pochodzi z kuchni słonecznej Italii, z łatwością można zrobić ją samodzielnie. Nie są potrzebne wyszukane produkty. Nawet mikser się nie przyda. Przygotowanie deseru rodem z Włoch nie wymaga też długiego czasu, ale aby go spróbować, należy poczekać, aż całkowicie stężeje w lodówce.

Jak więc robi się pyszną truskawkową pannę cottę? Z tym przepisem jest to banalnie łatwe.

  • 1. krok – podgrzanie śmietanki z mlekiem, cukrem i ekstraktem waniliowym oraz wymieszanie z żelatyną
  • 2. krok – przelanie masy śmietankowej do pucharków lub niedużych szklanek i schłodzenie w lodówce
  • 3. krok – przygotowanie galaretki truskawkowej
  • 4. krok – nałożenie galaretki truskawkowej na masę śmietankową i schłodzenie w lodówce

Jak podawać pannę cottę z truskawkami?

Wyśmienita włoska panna cotta wzbogacona domową galaretką truskawkową to idealny deser na lato. Sezon na słodkie i dorodne truskawki właśnie się rozpoczyna, więc warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu. Pannę cottę z truskawkami można podać na deser po rodzinnym obiedzie. Najpierw zrobi wrażenie samym wyglądem, a po chwili oczaruje wybornym smakiem. Włoski deser można też przygotować na weekend zamiast piec ciasto. Panna cotta z truskawkami orzeźwi i poprawi humor w upalny dzień.

SKŁADNIKI

  • panna cotta:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  •  
  • Galaretka truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  •  
  • dodatkowo:
  • świeże truskawki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny przesypać do miseczki i wlać 1 łyżkę zimnej wody. Odstawić, aby napęczniała.
  • Do rondelka przelać śmietankę i mleko. Wsypać cukier i wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać i podgrzewać, aż składniki się połączą, a masa stanie się gorąca.
  • Rondelek zestawić z ognia i wlać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie przelać do pucharków lub niedużych szklanek. Po ostygnięciu wstawić do lodówki, aż masa całkowicie stężeje.
  • 1 czubatą łyżeczkę żelatyny zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić, aby napęczniała.
  • Do rondelka przełożyć pokrojone i pozbawione szypułek truskawki. Wsypać cukier i podgrzewać, cały czas mieszając, aż truskawki zaczną się rozpadać.
  • Truskawki przełożyć na sitko i dokładnie przetrzeć. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Do musu truskawkowego wlać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • Galaretkę truskawkową przełożyć na masę śmietankową. Ponownie wstawić do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
  • Udekorować świeżymi truskawkami i podawać na deser.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej