Pączki pieczone – niezawodny przepis na lekkie pączki prosto z piekarnika! Mniej tłusta alternatywa dla klasyki

2025-01-10
Pączki pieczone - przepis na pączki z piekarnika
Autor: Shutterstock, Shutterstock Pączki pieczone - jak je przygotować? To prostsze niż może się wydawać!
średni
35 min
4

Pączki pieczone? Czemu nie! Choć może wydawać się to wyzwaniem, w rzeczywistości ich przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz. Wystarczy piekarnik, niezbędne składniki, które kupisz w każdym sklepie i odrobina kulinarnej fantazji. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak prosto można upiec pyszne pączki!

Dietetyczne pączki pieczone

Pączki pieczone są znacznie mniej kaloryczne niż te tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczu. Pączki z piekarnika są więc świetnym sposobem na przygotowanie ich bardziej dietetycznej wersji.

A ponieważ w tej wersji robimy je z ciasta proszkowego, a nie drożdżowego, to ich przygotowanie wymaga znacznie mniej czasu i pracy. Nie trzeba mozolnie wyrabiać ciasta, ani czekać aż wyrośnie. Nie trzeba ich też pilnować podczas pieczenia, w przeciwieństwie do tych smażonych, które wymagają stania przy kuchni podczas obróbki.

Przeczytaj także:

Polecamy inne przepisy na pączki:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy piekarnik (do ok. 220 st. C) i smarujemy foremki masłem.
  • Łączymy składniki: do przesianej mąki dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, cukier, odrobinę soli, maślankę i dwa roztrzepane jajka.
  • Całość miksujemy na wolnych obrotach do czasu, aż składniki się połączą.
  • Do masy wlewamy pół szklanki roztopionego masła. Ciasto przelewamy do wysmarowanych masłem foremek do babeczek.
  • Pączki pieczemy do 10 minut. Gdy się już zarumienią, wyjmujemy je i posypujemy cukrem z cynamonem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Redakcja
więcej