Pączki pieczone – niezawodny przepis na lekkie pączki prosto z piekarnika! Mniej tłusta alternatywa dla klasyki

Pączki pieczone? Czemu nie! Choć może wydawać się to wyzwaniem, w rzeczywistości ich przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz. Wystarczy piekarnik, niezbędne składniki, które kupisz w każdym sklepie i odrobina kulinarnej fantazji. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak prosto można upiec pyszne pączki!
Dietetyczne pączki pieczone
Pączki pieczone są znacznie mniej kaloryczne niż te tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczu. Pączki z piekarnika są więc świetnym sposobem na przygotowanie ich bardziej dietetycznej wersji.
A ponieważ w tej wersji robimy je z ciasta proszkowego, a nie drożdżowego, to ich przygotowanie wymaga znacznie mniej czasu i pracy. Nie trzeba mozolnie wyrabiać ciasta, ani czekać aż wyrośnie. Nie trzeba ich też pilnować podczas pieczenia, w przeciwieństwie do tych smażonych, które wymagają stania przy kuchni podczas obróbki.
Przeczytaj także:
- Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
- Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
- Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
- Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy inne przepisy na pączki:
- Pączki luksusowe: przepis pradziadka
- Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
- Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
- Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki tortowej
- masło do smarowania formy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina gałki muszkatołowej lub cynamonu
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki maślanki
- sól
- dwa jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy piekarnik (do ok. 220 st. C) i smarujemy foremki masłem.
- Łączymy składniki: do przesianej mąki dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, cukier, odrobinę soli, maślankę i dwa roztrzepane jajka.
- Całość miksujemy na wolnych obrotach do czasu, aż składniki się połączą.
- Do masy wlewamy pół szklanki roztopionego masła. Ciasto przelewamy do wysmarowanych masłem foremek do babeczek.
- Pączki pieczemy do 10 minut. Gdy się już zarumienią, wyjmujemy je i posypujemy cukrem z cynamonem.