Pączki pieczone. Sprawdzony przepis na pączki z piekarnika

2023-02-07
Pączki pieczone - przepis na pączki z piekarnika
Autor: Shutterstock Pączki pieczone - jak je przygotować? To prostsze niż może się wydawać!
średni
35 min
4

Pączki pieczone? Dlaczego nie? Upieczenie pączków wydaje się szalenie trudnym zadaniem, tymczasem to prostsze, niż myślisz. Z narzędzi wystarczy mieć piekarnik, a ze składników mąkę tortową i szczyptę fantazji. Podpowiadamy, jak przygotować pączki z piekarnika na tłusty czwartek.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy piekarnik (do ok. 220 st. C) i smarujemy foremki masłem.
  • Łączymy składniki: do przesianej mąki dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, cukier, odrobinę soli, maślankę i dwa roztrzepane jajka.
  • Całość miksujemy na wolnych obrotach do czasu, aż składniki się połączą.
  • Do masy wlewamy pół szklanki roztopionego masła. Ciasto przelewamy do wysmarowanych masłem foremek do babeczek.
  • Pączki pieczemy do 10 minut. Gdy się już zarumienią, wyjmujemy je i posypujemy cukrem z cynamonem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Dietetyczne pączki pieczone

Pączki pieczone są znacznie mniej kaloryczne niż te tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczu. Pączki z piekarnika są więc świetnym sposobem na przygotowanie ich bardziej dietetycznej wersji. A ponieważ robimy je z ciasta proszkowego, a nie drożdżowego to ich przygotowanie wymaga znacznie mniej czasu i pracy. Nie trzeba mozolnie wyrabiać ciasta, ani czekać aż wyrośnie. Nie trzeba ich też pilnować podczas pieczenia, w przeciwieństwie do tych smażonych, które wymagają stania przy kuchni podczas obróbki.

Przeczytaj także:

Polecamy inne przepisy na pączki: