Pączki dyniowe to hit jesieni. W ich środku kryje się niespodzianka
Dieta wegetariańska
Pyszne domowe pączki dyniowe to hit jesieni. Są lekkie i puszyste, mają piękny kolor, a ich smak zaskakuje. W środku obłędnego dyniowego pączka kryje się niespodzianka. To powidła śliwkowe, które przyjemnie łączą się z dyniowym ciastem drożdżowym. Oto sprawdzony przepis na wyborne pączki dyniowe.
Pączki dyniowe – składniki
Na liście składników potrzebnych do usmażenia domowych pączków o smaku dyni znajdują się tradycyjne i łatwo dostępne produkty. Pączki robi się z ciasta drożdżowego z dodatkiem dyniowego puree. Warto pamiętać, że wszystkie składniki do ciasta na pączki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Do dyniowych pączków potrzebne są także powidła śliwkowe do nadzienia oraz składniki do dekoracji.
Jak zrobić pączki dyniowe?
Przepis na pączki dyniowe jest prosty. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale trzeba pamiętać, że robi się je z ciasta drożdżowego, które wymaga czasu, aby pięknie wyrosnąć. Z gotowego ciasta formuje się małe okrągłe placki i nakłada po 1 łyżeczce powideł śliwkowych. Zlepia się je tak samo jak tradycyjne pączki. Układa się je na desce i odstawia do drugiego wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie należy usmażyć pączki w gorącym oleju. Pączki dyniowe smaży się partiami z obu stron po około 3,5 minuty. Usmażone pączki przekłada się za pomocą łyżki cedzakowej na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu w łatwy sposób można pozbyć się nadmiaru oleju ze smażenia.
Jak podawać pączki dyniowe?
Puszyste pączki dyniowe będą smakować zwłaszcza jesienią, kiedy sezon na dynię jest w pełni. To pomysł na doskonały deser i słodką przekąskę w ciągu dnia, która zastąpi sklepowe drożdżówki. Pączki dyniowe idealnie pasują na Halloween i oczywiście na tłusty czwartek. Można udekorować je rożnymi dodatkami, aby prezentowały efektownie i już samym wyglądem zawróciły w kubkach smakowych. Sprawdzi się nie tylko cukier puder, ale i lukier czy polewa czekoladowa.
SKŁADNIKI
- 640 g mąki pszennej tortowej
- 350 g puree z dyni
- 250 ml letniego mleka
- 90 g cukru
- 55 g roztopionego masła
- 25 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 łyżki wódki lub spirytusu
- skórka otarta z pomarańczy
- szczypta soli
- olej do smażenia
Dodatkowo:- powidła śliwkowe
- cukier do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do pokruszonych drożdży wsypać cukier, wsypać 1 łyżkę mąki, wlać 1 łyżkę mleka i dokładnie wymieszać, rozcierając. Odstawić na 15 minut.
- Do przesianej mąki wsypać cukier i sól. Wlać rozczyn, pozostałe mleko i wódkę lub spirytus. Wbić jajko i dodać 2 żółtka, skórkę pomarańczową i puree z dyni. Wyrobić ciasto.
- Wlać roztopione masło i wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na porcje o wadze około 60 g. Formować okrągłe placki, nakładać 1 łyżeczkę powideł i zlepiać jak pączki. Układać na desce w odstępach i przykryć ściereczką. Odstawić na 20 minut.
- W dużym garnku rozgrzać olej. Pączki smażyć partiami po około 3,5 minuty z obu stron. Usmażone pączki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem.