Tradycyjne pączki z polewą
Przepis na pączki nadziewane z białą polewą przyda się nie tylko na tłusty czwartek. Uwaga! Przepis w wersji dla dorosłych - pączki z odrobiną wódki. Do smaku posyp je kandyzowaną skórką pomarańczową.
Przeczytaj także: Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
SKŁADNIKI
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży
- 150 g cukru
- 8 żółtek
- 30 ml wódki
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 g masła miękkiego
- Dżem do nadziewania
- Olej do głębokiego smażenia
- Na polewę:
- 200 g cukru do polew np. DIAMANT
- 20 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem białym, dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok. 2 cm), krążkiem o średnicy ok. 6 cm wykrawać kółka, smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się zewnątrz, pozostając w środku surowe). Smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć na papierze.
Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą Cukier do polew DIAMANT. Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.