To mój patent na deser na jesienny weekend. Pyszny i w sam raz słodki cobbler z tymi owocami to strzał w 10

cobbler ze śliwkami
Autor: Shutterstock Idealnie sprawdza się zamiast ciasta. Pyszny cobbler z tymi owocami to prosty deser nie tylko dla leniwych.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

To przepis dla osób, które lubią zjeść coś słodkiego, ale nie bardzo chce im się piec ciasto. Cobbler ze śliwkami jest pysznym i aromatycznym deserem z piekarnika, który robi się nie tylko łatwo, ale i szybko. To świetny przepis dla leniwych, zabieganych i początkujących. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na znakomity cobbler z dodatkiem śliwek, który podbije każde podniebienie.

Czym jest cobbler?

Cobbler to pyszny deser z piekarnika w postaci sezonowych owoców przykrytych ciastem. Ten słodki wypiek pochodzi z brytyjskich kolonii w Ameryce Północnej, a jego korzenie sięgają XVII wieku. Koloniści starali się odtworzyć popularne w Anglii słodkie przysmaki. Brak wielu składników i odpowiednich warunków do pieczenia stworzyły pole do kreatywności w kuchni. W ten sposób zamiast tradycyjnych wypieków wypełnione owocowym nadzieniem, powstały wypieki z owoców przykrytych cienką warstwą ciasta. Przez steki lat powstało tysiące receptur na cobblery. Na szczególną uwagę zasługuje cobbler ze śliwkami, na który przepis znajdziecie poniżej.

Czym wyróżnia się cobbler?

  • Prostota – cobbler jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużej precyzji.
  • Sezonowość – wykorzystuje się sezonowe owoce, takie jak brzoskwinie, jabłka, jagody, wiśnie czy maliny. W tym przepisie idealnie sprawdzają się śliwki.
  • Ciekawy wygląd – cobbler zazwyczaj nie ma idealnej prezencji, a ciasto może być nierównomiernie rozłożone na owocach. Można piec go w kwadratowych i prostokątnych formach, tortownicach lub okrągłych naczyniach żaroodpornych.
  • Sposób podania – cobbler najlepiej smakuje na ciepło. Często serwuje się go z dodatkiem lodów, bitej śmietany lub sosu waniliowego.

Z czego zrobić cobbler ze śliwkami?

W przepisie na pyszny i pachnący cobbler wykorzystuje się podstawowe składniki. Wszystkie produkty można kupić w naszych sklepach przez cały rok. Właśnie teraz sezon na śliwki jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać i użyć tych smacznych owoców do cobblera.

Lista składników nie jest długa i obejmuje łatwo dostępne produkty. Została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się warstwę owocową, a druga to składniki do ciasta.

  • warstwa owocowa – śliwki, jabłko, cukier trzcinowy, skrobia ziemniaczana lub kukurydziana, cynamon
  • ciasto – mąka pszenna, masło, cukier trzcinowy, śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc., proszek do pieczenia, sól

Jak zrobić cobbler ze śliwkami?

Przepis na cobbler ze słodkimi śliwkami w roli głównej dobrze jest zapisać. Ten pieczony deser sprawdzi się zawsze i świetnie zastąpi klasyczne słodkie wypieki z dodatkiem śliwek. Z przepisu mogą skorzystać ci, którzy są zbyt leniwi na pieczenie ciast. To także dobra lekcja dla początkujących i tych, którzy są zabiegani.

Przygotowanie cobblera ze śliwkami jest nie tylko łatwe. To błyskawiczny przepis na obłędny deser z piekarnika. Jego dodatkową zaletą jest to, że nie trzeba czekać, aż po upieczeniu całkowicie ostygnie. Cobbler śliwkowy najlepiej smakuje na ciepło.

Jak więc upiec domowy cobbler wypełniony śliwkami? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Ten oryginalny wypiek zawsze się udaje i smakuje obłędnie.

  • 1. krok – wymieszanie pokrojonych śliwek i jabłka z cukrem i skrobią ziemniaczaną
  • 2. krok – przygotowanie ciasta
  • 3. krok – uformowanie z ciasta cienkich kawałków i ułożenie na owocach
  • 4. krok – upieczenie cobblera ze śliwkami w piekarniku

SKŁADNIKI

  • warstwa owocowa:
  • 500 g śliwek
  • 1 jabłko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu

  • ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
  • Owoce przełożyć do formy do zapiekania. Wsypać skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą oraz cukier trzcinowy. Wymieszać.
  • Do miski wsypać mąkę pszenna, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  • Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozdrobnić palcami lub siekaczem, aż składniki nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Wlać śmietankę i wymieszać do połączenia składników.
  • Z ciasta uformować nieduże kawałki i ułożyć je na owocach. Wierzch posypać cukrem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, aż wierzch stanie się rumiany i chrupiący.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać na ciepło oprószony cukrem pudrem lub z lodami.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej