To mój patent na deser na jesienny weekend. Pyszny i w sam raz słodki cobbler z tymi owocami to strzał w 10

Dieta wegetariańska
To przepis dla osób, które lubią zjeść coś słodkiego, ale nie bardzo chce im się piec ciasto. Cobbler ze śliwkami jest pysznym i aromatycznym deserem z piekarnika, który robi się nie tylko łatwo, ale i szybko. To świetny przepis dla leniwych, zabieganych i początkujących. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na znakomity cobbler z dodatkiem śliwek, który podbije każde podniebienie.
Czym jest cobbler?
Cobbler to pyszny deser z piekarnika w postaci sezonowych owoców przykrytych ciastem. Ten słodki wypiek pochodzi z brytyjskich kolonii w Ameryce Północnej, a jego korzenie sięgają XVII wieku. Koloniści starali się odtworzyć popularne w Anglii słodkie przysmaki. Brak wielu składników i odpowiednich warunków do pieczenia stworzyły pole do kreatywności w kuchni. W ten sposób zamiast tradycyjnych wypieków wypełnione owocowym nadzieniem, powstały wypieki z owoców przykrytych cienką warstwą ciasta. Przez steki lat powstało tysiące receptur na cobblery. Na szczególną uwagę zasługuje cobbler ze śliwkami, na który przepis znajdziecie poniżej.
Czym wyróżnia się cobbler?
- Prostota – cobbler jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużej precyzji.
- Sezonowość – wykorzystuje się sezonowe owoce, takie jak brzoskwinie, jabłka, jagody, wiśnie czy maliny. W tym przepisie idealnie sprawdzają się śliwki.
- Ciekawy wygląd – cobbler zazwyczaj nie ma idealnej prezencji, a ciasto może być nierównomiernie rozłożone na owocach. Można piec go w kwadratowych i prostokątnych formach, tortownicach lub okrągłych naczyniach żaroodpornych.
- Sposób podania – cobbler najlepiej smakuje na ciepło. Często serwuje się go z dodatkiem lodów, bitej śmietany lub sosu waniliowego.
Z czego zrobić cobbler ze śliwkami?
W przepisie na pyszny i pachnący cobbler wykorzystuje się podstawowe składniki. Wszystkie produkty można kupić w naszych sklepach przez cały rok. Właśnie teraz sezon na śliwki jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać i użyć tych smacznych owoców do cobblera.
Lista składników nie jest długa i obejmuje łatwo dostępne produkty. Została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się warstwę owocową, a druga to składniki do ciasta.
- warstwa owocowa – śliwki, jabłko, cukier trzcinowy, skrobia ziemniaczana lub kukurydziana, cynamon
- ciasto – mąka pszenna, masło, cukier trzcinowy, śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc., proszek do pieczenia, sól
Jak zrobić cobbler ze śliwkami?
Przepis na cobbler ze słodkimi śliwkami w roli głównej dobrze jest zapisać. Ten pieczony deser sprawdzi się zawsze i świetnie zastąpi klasyczne słodkie wypieki z dodatkiem śliwek. Z przepisu mogą skorzystać ci, którzy są zbyt leniwi na pieczenie ciast. To także dobra lekcja dla początkujących i tych, którzy są zabiegani.
Przygotowanie cobblera ze śliwkami jest nie tylko łatwe. To błyskawiczny przepis na obłędny deser z piekarnika. Jego dodatkową zaletą jest to, że nie trzeba czekać, aż po upieczeniu całkowicie ostygnie. Cobbler śliwkowy najlepiej smakuje na ciepło.
Jak więc upiec domowy cobbler wypełniony śliwkami? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Ten oryginalny wypiek zawsze się udaje i smakuje obłędnie.
- 1. krok – wymieszanie pokrojonych śliwek i jabłka z cukrem i skrobią ziemniaczaną
- 2. krok – przygotowanie ciasta
- 3. krok – uformowanie z ciasta cienkich kawałków i ułożenie na owocach
- 4. krok – upieczenie cobblera ze śliwkami w piekarniku
SKŁADNIKI
- warstwa owocowa:
- 500 g śliwek
- 1 jabłko
- 50 g cukru trzcinowego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
ciasto:- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
- Owoce przełożyć do formy do zapiekania. Wsypać skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą oraz cukier trzcinowy. Wymieszać.
- Do miski wsypać mąkę pszenna, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozdrobnić palcami lub siekaczem, aż składniki nabiorą konsystencji mokrego piasku.
- Wlać śmietankę i wymieszać do połączenia składników.
- Z ciasta uformować nieduże kawałki i ułożyć je na owocach. Wierzch posypać cukrem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, aż wierzch stanie się rumiany i chrupiący.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać na ciepło oprószony cukrem pudrem lub z lodami.