Jabłka z karmelem to idealny jesienny deser. Ja podaje go w formie batoników
Jesienny sposób na coś słodkiego? Te chrupiące, lekko wilgotne i idealnie ciągnące się batoniki domowe sprawdzą się perfekcyjnie. Zrobione z jabłek, płatków owsianych i słonego karmelu słodkości to idealna słodka przerwa dla każdego.
Proste słodkości na jesienną porę. Rozpłyń się w tych batonikach
Te batoniki to idealny sposób na aromatyczny deser w jesiennym stylu są proste w przygotowaniu, smakuje obłędnie i zasmakują każdemu. Łączą w sobie idealnie słodko-kwaśny jabłek ze słodyczą karmelu z nutką soli i chrupiącą kruszonką, tworząc coś niezwykle pysznego.
Od zwykłych ciast różni je przede wszystkim wygoda. Nie musimy ich kroić i podawać na talerzykach. Bez problemu można je wziąć w rękę lub spakować do szkoły i pracy. Możemy również nieco poeksperymentować z przepisem dodając na przykład orzechy czy imbiru.
Choć w tym przepisie możemy użyć również zwykłego karmelu, ten solony sprawdzi się znacznie lepiej. Sól idealnie przełamuje karmel, dzięki czemu możemy zatopić się w głębi jego smaku. Sprawia, że nasze batoniki nie są mdłe i nie pozostawiają nas "zasłodzonymi".
Jeśli więc zależy nam na słodkiej przekąskę, która idealnie sprawdzi się w jesiennym klimacie - ta sprawdzi się idealnie. Te batoniki są proste przygotowaniu, obłędnie smakują i wglądają niesamowicie. Rozpłyń się w tych domowych batonikach.
SKŁADNIKI
- Spód i wierzch:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych
- 120 g masła zimnego
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- Nadzienie jabłkowe:
- 3–4 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka miodu
- Karmel solony:
- 150 g cukru
- 60 ml wody
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy ze sobą mąkę, płatki, sól, cukier i cynamon.
- Dodajemy zimne masło i ucieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
- 1/3 masy odkładamy na bok.
- Resztą wylepiamy blaszkę.
- Pieczemy 12 minut w 180 stopniach.
- Tymczasem obieramy jabłka.
- Kroimy je w kostkę i mieszamy z cytryną, cynamonem, miodem i skrobią.
- Wrzucamy na patelnie i podsmażamy, aż lekko zmiękną.
- W osobnym rondelku rozpuszczamy cukier z wodą.
- Kiedy będzie brązowy, dodajemy powoli śmietankę i mieszamy.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz sól.
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka.
- Polewamy słonym karmelem i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
- Po ostygnięciu kroimy na batony.