Jabłka z karmelem to idealny jesienny deser. Ja podaje go w formie batoników

Jabłka z karmelem to idealny jesienny deser. Ja podaje go w formie batoników
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
8

Jesienny sposób na coś słodkiego? Te chrupiące, lekko wilgotne i idealnie ciągnące się batoniki domowe sprawdzą się perfekcyjnie. Zrobione z jabłek, płatków owsianych i słonego karmelu słodkości to idealna słodka przerwa dla każdego.

Proste słodkości na jesienną porę. Rozpłyń się w tych batonikach

Te batoniki to idealny sposób na aromatyczny deser w jesiennym stylu są proste w przygotowaniu, smakuje obłędnie i zasmakują każdemu. Łączą w sobie idealnie słodko-kwaśny jabłek ze słodyczą karmelu z nutką soli i chrupiącą kruszonką, tworząc coś niezwykle pysznego.

Od zwykłych ciast różni je przede wszystkim wygoda. Nie musimy ich kroić i podawać na talerzykach. Bez problemu można je wziąć w rękę lub spakować do szkoły i pracy. Możemy również nieco poeksperymentować z przepisem dodając na przykład orzechy czy imbiru.

Choć w tym przepisie możemy użyć również zwykłego karmelu, ten solony sprawdzi się znacznie lepiej. Sól idealnie przełamuje karmel, dzięki czemu możemy zatopić się w głębi jego smaku. Sprawia, że nasze batoniki nie są mdłe i nie pozostawiają nas "zasłodzonymi".

Jeśli więc zależy nam na słodkiej przekąskę, która idealnie sprawdzi się w jesiennym klimacie - ta sprawdzi się idealnie. Te batoniki są proste przygotowaniu, obłędnie smakują i wglądają niesamowicie. Rozpłyń się w tych domowych batonikach.

SKŁADNIKI

  • Spód i wierzch:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych
  • 120 g masła zimnego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 3–4 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka miodu
  • Karmel solony:
  • 150 g cukru
  • 60 ml wody
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy ze sobą mąkę, płatki, sól, cukier i cynamon.
  • Dodajemy zimne masło i ucieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
  • 1/3 masy odkładamy na bok.
  • Resztą wylepiamy blaszkę.
  • Pieczemy 12 minut w 180 stopniach.
  • Tymczasem obieramy jabłka.
  • Kroimy je w kostkę i mieszamy z cytryną, cynamonem, miodem i skrobią.
  • Wrzucamy na patelnie i podsmażamy, aż lekko zmiękną.
  • W osobnym rondelku rozpuszczamy cukier z wodą.
  • Kiedy będzie brązowy, dodajemy powoli śmietankę i mieszamy.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz sól.
  • Na podpieczony spód wykładamy jabłka.
  • Polewamy słonym karmelem i posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
  • Po ostygnięciu kroimy na batony.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej