To najlepsze batoniki owsiane, jakie jadłam. Robię je z 5 składników w 10 minut

batoniki owsiane z 5 składników
Autor: Shutterstock Nie kupuj batoników owsianych. W mig zrobisz je w domu z 5 składników.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Batoniki owsiane cieszą się dużą popularnością. Można je kupić w wielu sklepach, ale nie ma co przepłacać. Pyszne batoniki z płatków owsianych można łatwo i szybko zrobić w domu. Przepis jest bardzo łatwy. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie prosty przepis na najlepsze batoniki owsiane z 5 składników.

Czy batoniki owsiane są zdrowe?

Domowe batoniki przygotowane z płatków owsianych i kilku innych składników są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i pełne zdrowia. Składniki, które wykorzystuje się do ich przygotowania, są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze. Batoniki z pięciu składników pozytywnie wpływają na zdrowie i dostarczają niezbędne mikroelementy. Batoniki są ciekawym urozmaiceniem diety. Smakują znakomicie, są sycące, dodają energii i poprawiają humor.

Batoniki owsiane – tylko 5 składników

W tym prostym i szybkim przepisie na domowe batoniki owsiane wykorzystuje się tylko pięć składników. Lista produktów jest więc krótka, a wszystkie artykuły spożywcze są łatwo dostępne przez cały rok. Dzięki temu można je robić kiedy tylko najdzie ochota na coś pysznego i zdrowego.

Jakie pięć składników jest niezbędnych, aby zrobić najlepsze domowe batoniki owsiane? Na liście produktów znalazły się więc:

Jak zrobić batoniki owsiane z 5 składników?

W batonikach owsianych przygotowanych według tego przepisu można się zakochać. Płatki owsiane idealnie komponują się z pozostałymi składnikami i tworzą tę wyjątkową słodką przekąskę. Przepis na batoniki owsiane z pięciu składników jest prosty. Jego zaletą jest to, że batoników nie trzeba piec. Aby ich spróbować trzeba niestety poczekać około dwóch godzin. Masę owsianą trzeba schłodzić w lodówce, a następnie pokroić na porcje.

Jak robi się pyszne batoniki owsiane z pięciu składników w domu? Dzięki temu, że wszystkie czynności zostały dokładnie opisane w przepisie, nikogo nie spotkają przykre niespodzianki.

  • 1. krok – roztopienie masła z cukrem i masłem orzechowym
  • 2. krok – dodanie płatków owsianych
  • 3. krok – przełożenie masy owsianej do formy
  • 4. krok – roztopienie czekolady i udekorowanie masy owsianej
  • 5. krok – schłodzenie masy owsianej w lodówce, pokrojenie na równe batoniki

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 120 g masła orzechowego
  • 120 g masła
  • 100 g czekolady
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło i wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą.
  • Dodać masło orzechowe i mieszać, aż się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami.
  • Stopniowo wsypywać płatki owsiane i mieszać. Powinny całkowicie pokryć się roztopionymi masłami.
  • Masę przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować nią wierzch masy owsianej.
  • Formę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Wyjąć z lodówki, a następnie z formy i pokroić na równe porcje.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej