To najlepsze batoniki owsiane, jakie jadłam. Robię je z 5 składników w 10 minut
Dieta wegetariańska
Batoniki owsiane cieszą się dużą popularnością. Można je kupić w wielu sklepach, ale nie ma co przepłacać. Pyszne batoniki z płatków owsianych można łatwo i szybko zrobić w domu. Przepis jest bardzo łatwy. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie prosty przepis na najlepsze batoniki owsiane z 5 składników.
Czy batoniki owsiane są zdrowe?
Domowe batoniki przygotowane z płatków owsianych i kilku innych składników są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i pełne zdrowia. Składniki, które wykorzystuje się do ich przygotowania, są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze. Batoniki z pięciu składników pozytywnie wpływają na zdrowie i dostarczają niezbędne mikroelementy. Batoniki są ciekawym urozmaiceniem diety. Smakują znakomicie, są sycące, dodają energii i poprawiają humor.
Batoniki owsiane – tylko 5 składników
W tym prostym i szybkim przepisie na domowe batoniki owsiane wykorzystuje się tylko pięć składników. Lista produktów jest więc krótka, a wszystkie artykuły spożywcze są łatwo dostępne przez cały rok. Dzięki temu można je robić kiedy tylko najdzie ochota na coś pysznego i zdrowego.
Jakie pięć składników jest niezbędnych, aby zrobić najlepsze domowe batoniki owsiane? Na liście produktów znalazły się więc:
- płatki owsiane
- masło orzechowe
- masło
- cukier trzcinowy
- gorzka czekolada
Jak zrobić batoniki owsiane z 5 składników?
W batonikach owsianych przygotowanych według tego przepisu można się zakochać. Płatki owsiane idealnie komponują się z pozostałymi składnikami i tworzą tę wyjątkową słodką przekąskę. Przepis na batoniki owsiane z pięciu składników jest prosty. Jego zaletą jest to, że batoników nie trzeba piec. Aby ich spróbować trzeba niestety poczekać około dwóch godzin. Masę owsianą trzeba schłodzić w lodówce, a następnie pokroić na porcje.
Jak robi się pyszne batoniki owsiane z pięciu składników w domu? Dzięki temu, że wszystkie czynności zostały dokładnie opisane w przepisie, nikogo nie spotkają przykre niespodzianki.
- 1. krok – roztopienie masła z cukrem i masłem orzechowym
- 2. krok – dodanie płatków owsianych
- 3. krok – przełożenie masy owsianej do formy
- 4. krok – roztopienie czekolady i udekorowanie masy owsianej
- 5. krok – schłodzenie masy owsianej w lodówce, pokrojenie na równe batoniki
SKŁADNIKI
- 2 szklanki płatków owsianych
- 120 g masła orzechowego
- 120 g masła
- 100 g czekolady
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło i wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą.
- Dodać masło orzechowe i mieszać, aż się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami.
- Stopniowo wsypywać płatki owsiane i mieszać. Powinny całkowicie pokryć się roztopionymi masłami.
- Masę przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować nią wierzch masy owsianej.
- Formę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Wyjąć z lodówki, a następnie z formy i pokroić na równe porcje.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.