Piekę ciasto i przekładam je tym kremem. Cappuccino w tej wersji zawsze robi wrażenie na gościach

Dieta wegetariańska
Ciasto cappuccino urzeka smakiem już od pierwszego kęsa. Obłędne ciasto czekoladowe idealnie komponuje się z kremem kawowym o smaku włoskiego cappuccino. Wbrew pozorom upieczenie tego słodkiego wypieku wcale nie jest takie trudne. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na wyborne ciasto cappuccino.
Z czego zrobić ciasto cappuccino?
Aby przygotować wyśmienite ciasto cappuccino, należy zaopatrzyć się w podstawowe produkty. Wszystkie składniki są nie tylko łatwo dostępne, ale i można je kupić przez cały rok. Ci, którzy pieką domowe ciasta, dobrze je znają i na pewno mają je w szafkach i spiżarniach.
Lista składników została podzielona na dwie części. Dzięki temu zakupy i przygotowanie są o wiele łatwiejsze. Pierwsza część obejmuje składniki, z których robi się ciasto czekoladowe. Druga część to produkty potrzebne do przygotowania kremu kawowego.
Jak zrobić ciasto cappuccino?
Przepis na pełne smaku ciasto czekoladowe przełożone puszystym kremem o smaku włoskiej kawy cappuccino nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Na przygotowanie należy mieć trochę więcej czasu. Ciasto cappuccino robi się w kilku etapach, a na koniec warto je schłodzić. W takiej formie smakuje najlepiej.
Jak upiec wyjątkowo smaczne ciasto cappuccino? Aby wypiek udał się już za pierwszym razem, należy postępować według przepisu krok po kroku.
- 1. krok – upieczenie ciasta czekoladowego
- 2. krok – przygotowanie kremu kawowego
- 3. krok – przełożenie ciasta czekoladowego kremem i udekorowanie polewą czekoladową
- 4. krok – schłodzenie ciasta cappuccino w lodówce
Jak podawać ciasto cappuccino?
Mocno kawowe ciasto cappuccino zachwyca smakiem i aromatem. Jest puszyste i rozpływa się w ustach. To doskonały wypiek na deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki temu, że składniki można kupić przez cały rok, a przygotowanie jest łatwe, ten słodki wypiek można serwować na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzi. Ciasto cappuccino można podawać po rodzinnym obiedzie czy nawet podczas różnych świąt. Zastąpi tort urodzinowy i zrobi oszałamiającą karierę na imprezowym stole.
SKŁADNIKI
- Ciasto kakaowe:
- 250 g cukru
- 175 g mąki pszennej tortowej
- 115 g masła
- 50 g gorzkiego kakao
- 3 jajka
- 6 łyżek ciepłej wody
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kawowy:- 360 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlać wodę i wsypać kakao. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
- Dodać masło i wsypać cukier. Krótko zmiksować, tak aby konsystencja przypominała kruszonkę.
- Wbić jajka, wlać mleko i ekstrakt waniliowy i dodać jogurt grecki. Miksować do połączenia składników.
- Ciasto podzielić na dwie równe części i przełożyć do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do miski wlać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Wsypać cukier i zmiksować do połączenia. Zwiększyć obroty i miksować, aż powstanie bita śmietana.
- Kawę rozpuszczalną wymieszać z łyżeczką wody. Dodać do bitej śmietany i delikatnie wymieszać.
- Na jeden z blatów wyłożyć około 3/4 kawowego kremu. Ułożyć drugi blat i udekorować pozostałym kremem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Podawać na deser na różne okazje i święta.