Pączki bez glutenu - jak zrobić smaczne bezglutenowe pączki?

2021-02-08
paczki-bez-glutenu-jak-zrobic.jpg
Autor: photos.com Sprawdź, jak zrobić smaczne pączki bezglutenowe
średni
30 min
4

Pączki bezglutenowe, nie tylko na Tłusty Czwartek, są idealne dla chorych na celiakię, ale i dla osób na diecie. Sprawdź, jak zrobić pączki bez glutenu. Podajemy prosty przepis.

Składniki

1 szklanka wody

150 g margaryny

180 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru

2 g soli (1/4 łyżeczki)

4 jaja

olej do smażenia

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W garnku podgrzej wodę, rozpuść w niej margarynę, doprowadź do wrzenia.

Cały czas mieszając, dodaj cukier, sól oraz stopniowo mąkę ziemniaczaną.

Dokładnie mieszaj, najlepiej, żeby nie było grudek do momentu, aż ciasto zacznie formować jednolitą masę – przypominać ziemniaki rozbite tłuczkiem po ugotowaniu. Dodaj jajka, wymieszaj mikserem.

Do dobrze rozgrzanego oleju (najlepiej użyć głęboki garnek, oczywiście można stosować frytkownice) wkładaj po łyżeczce ciasto. Smaż do uzyskania złocistego koloru, obracaj, żeby całe pączki uzyskały jednolity złoty kolor.

Podczas smażenia pączki puchną i zwiększają swoją objętość dwukrotnie. Po wyjęciu z oleju pączki odsącz na papierowych ręcznikach. Posyp cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: www.zyciebezglutenu.pl.

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?