Pączki bez glutenu - jak zrobić smaczne bezglutenowe pączki?

2021-03-29
paczki-bez-glutenu-jak-zrobic.jpg
Autor: photos.com Sprawdź, jak zrobić smaczne pączki bezglutenowe
średni
30 min
4

Pączki bezglutenowe, nie tylko na Tłusty Czwartek, są idealne dla chorych na celiakię, ale i dla osób na diecie. Sprawdź, jak zrobić pączki bez glutenu. Podajemy prosty przepis.

Przepis pochodzi ze strony: www.zyciebezglutenu.pl.

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?

 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wody
  • 150 g margaryny
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 g soli (1/4 łyżeczki)
  • 4 jaja
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku podgrzej wodę, rozpuść w niej margarynę, doprowadź do wrzenia.
  • Cały czas mieszając, dodaj cukier, sól oraz stopniowo mąkę ziemniaczaną.
  • Dokładnie mieszaj, najlepiej, żeby nie było grudek do momentu, aż ciasto zacznie formować jednolitą masę – przypominać ziemniaki rozbite tłuczkiem po ugotowaniu. Dodaj jajka, wymieszaj mikserem.
  • Do dobrze rozgrzanego oleju (najlepiej użyć głęboki garnek, oczywiście można stosować frytkownice) wkładaj po łyżeczce ciasto. Smaż do uzyskania złocistego koloru, obracaj, żeby całe pączki uzyskały jednolity złoty kolor.
  • Podczas smażenia pączki puchną i zwiększają swoją objętość dwukrotnie. Po wyjęciu z oleju pączki odsącz na papierowych ręcznikach. Posyp cukrem pudrem.