Orzechowa panna cotta z sosem karmelowym. Włoski klasyk w przepysznej odsłonie

orzechowa panna cotta z sosem karmelowym
Autor: Shutterstock Orzechowa panna cotta z sosem karmelowym to wyborny deser z kilku składników.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Rozpływająca się w ustach panna cotta z dodatkiem orzechów laskowych podana z sosem karmelowym to deser, w którym można się zakochać. Ten włoski klasyk przygotowany według sprawdzonego przepisu zachwyca już samym wyglądem, a po chwili zaskakuje smakiem. Przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić zniewalającą pannę cottę z domowym sosem karmelowym.

Orzechowa panna cotta z sosem karmelowym – składniki

Do przygotowania włoskiej panny cotty w orzechowym smaku uzupełnionej sosem karmelowym potrzebne są proste produkty. Chociaż deser pochodzi z Włoch, wszystkie produkty można z łatwością kupić w polskich sklepach.

Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się orzechową pannę cottę. Druga część obejmuje zaledwie trzy składniki potrzebne do przygotowania domowego sosu karmelowego.

  • składniki do panny cotty – śmietanka kremówka, mleko, orzechy laskowe, cukier, żelatyna i woda
  • składniki do sosy karmelowego – cukier, masło i śmietanka

Jak zrobić orzechową pannę cottę?

Przepis na pełną orzechowego smaku pannę cottę wzbogaconą domowym sosem karmelowym jest bardzo łatwy. Włoska receptura została nieco zmodyfikowana. Przepis na tę wersję panny cotty z orzechami laskowymi nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności. Osoby, które nie czują się zbyt dobrze w domowym gotowaniu, zrobią ten przepyszny włoski deser na medal.

Jak więc przygotować obłędną orzechową pannę cottę skropioną słodkim sosem karmelowym? Zrobienie tego włoskiego deseru w domu to sama przyjemność.

  • 1. krok – uprażenie orzechów laskowych i zmielenie ich na pastę
  • 2. krok – podgrzanie śmietanki z mlekiem i cukrem oraz wymieszanie z pastą orzechową i żelatyną
  • 3. krok – przelanie masy do foremek i wstawienie do lodówki
  • 4. krok – przygotowanie domowego sosu karmelowego
  • 5. krok – przełożenie panny cotty na talerze i udekorowanie polewą czekoladową

Jak podawać orzechową pannę cottę?

Ten słodki włoski deser jest uniwersalny i pasuje na każdą okazję. Orzechowa panna cotta zachwyca smakiem, a jej idealnym uzupełnieniem jest pyszny domowy sos karmelowy. Deser można przygotować z okazji rodzinnej uroczystości lub podać w czasie różnych świąt. Sprawdzi się na kinder party i imprezę w domu.

Gotową orzechową pannę cottę serwuje się z dodatkiem pysznego sosu karmelowego. Porcje można dodatkowo udekorować listkami mięty, posypać kakao lub posiekanymi orzechami czy wzbogacić świeżymi owocami. Dobrym dodatkiem są też dżemy z kwaśnych owoców. Ze słodką panną cottą i sosem karmelowym dobrze komponują się przetwory z czarnej porzeczki lub aronii.

SKŁADNIKI

  • Panna cotta:
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml mleka
  • 150 g orzechów laskowych
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

  • sos karmelowy:
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g cukru
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy laskowe uprażyć na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Patelnię zestawić z ognia, orzechy przesypać na ręcznik papierowy i odstawić na kilka minut. Pocierać drugim ręcznikiem, aż zejdzie skórka. Orzechy zmielić na pastę.
  • Żelatynę przesypać do miseczki. Wlać zimną wodę, wymieszać i odstawić.
  • Do rondelka przelać mleko i śmietankę. Wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, uważając, aby nie zagotować.
  • Rondelek zestawić z ognia i dodać zmielone orzechy oraz żelatynę. Dokładnie wymieszać.
  • Mieszankę przelać do małych miseczek lub foremek. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Przygotować sos karmelowy. Cukier wysypać po całej powierzchni patelni. Podgrzewać bez mieszania, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Zmniejszyć ogień i dodać masło. Mieszać, aż składniki się połączą. Patelnię zestawić z ognia i wlać śmietankę. Mieszać, aż powstanie sos. Odstawić do ostygnięcia.
  • Miseczki lub foremki z deserem wstawić na kilka sekund do gorącej wody. Deser wyjąć z naczynek i przełożyć na talerzyki. Udekorować sosem karmelowym.
  • Podawać na deser na różne okazje.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
więcej