Masło orzechowe, wafle ryżowe i czekolada. Obłędy deser bez pieczenia gotowy w 10 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Co można dobrego zrobić z wafli ryżowych, masła orzechowego i czekolady? Z połączenia tych składników można przygotować pyszny deser bez pieczenia, który zachwyci łatwością przygotowania i doskonałym smakiem. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a lista składników jest bardzo krótka. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na wyborny deser z wafli ryżowych.
Z czym zjeść wafle ryżowe na słodko?
Wafle ryżowe to uniwersalny produkt, który świetnie smakuje jako przekąska i jest dobrym zamiennikiem pieczywa. Mało kto wie, że wafle ryżowe mogą być głównym składnikiem pysznego deseru bez pieczenia. Wystarczy połączyć je z kilkoma produktami i schłodzić.
W tym przepisie na pyszny deser wykorzystuje się takie składniki jak:
- wafle ryżowe
- gorzka czekolada
- masło orzechowe
- orzechy
- olej
- miód
- kakao
Jak zrobić deser z wafli ryżowych?
Co można zrobić z wafli ryżowych? Odpowiedzią jest ten przepis. Wyjątkowo smakowity deser przygotowany z wafli ryżowych, masła orzechowego i czekolady jest banalnie łatwy. Żadnego składnika nie trzeba kroić, wystarczy połamać je w dłoniach. Przygotowanie jest błyskawiczne, a deser jest gotowy w nie więcej niż 10 minut. Aby można było cieszyć się jego smakiem, trzeba go jeszcze schłodzić w lodówce.
Jak robi się ten wyborny deser, w którym główną rolę grają wafle ryżowe? Przepis jest bardzo łatwy i szybki.
- 1. krok – wymieszanie masła orzechowego z miodem
- 2. krok – pokruszenie wafli ryżowych i połączenie ich z masłem orzechowym i miodem
- 3. krok – wyłożenie masą formy i schłodzenie w lodówce
- 4. krok – roztopienie czekolady i udekorowanie nią masy z wafli ryżowych
- 5. krok – schłodzenie deseru z wafli ryżowych w lodówce
Jak podawać deser z wafli ryżowych?
Rewelacyjny deser z wafli ryżowych i czekolady sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu. Dzięki dostępności składników i łatwości przygotowania można robić go przez cały rok. Ten przysmak z czekoladą sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. Doskonale zastąpi gotowe wafelki i słodkie bułeczki ze sklepu. Pokrojony na porcje deser z wafli ryżowych można zapakować i zabrać ze sobą na wynos.
SKŁADNIKI
- 100 g miękkiego masła orzechowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 6 wafli ryżowych
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło orzechowe wymieszać z miodem.
- Dodać drobno pokruszone wafle ryżowe, kakao i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do niedużej formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Wyrównać, a następnie wstawić do lodówki.
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Wlać olej i wymieszać.
- Polewę czekoladową przelać na wierzch deseru i wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Przed podaniem pokroić na porcje.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.