Masło orzechowe, wafle ryżowe i czekolada. Obłędy deser bez pieczenia gotowy w 10 minut

deser z wafli ryżowych
Autor: Shutterstock Połącz masło orzechowe z waflami ryżowymi i czekoladą. Wyjdzie chrupiący deser bez pieczenia.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Co można dobrego zrobić z wafli ryżowych, masła orzechowego i czekolady? Z połączenia tych składników można przygotować pyszny deser bez pieczenia, który zachwyci łatwością przygotowania i doskonałym smakiem. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a lista składników jest bardzo krótka. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na wyborny deser z wafli ryżowych.

Z czym zjeść wafle ryżowe na słodko?

Wafle ryżowe to uniwersalny produkt, który świetnie smakuje jako przekąska i jest dobrym zamiennikiem pieczywa. Mało kto wie, że wafle ryżowe mogą być głównym składnikiem pysznego deseru bez pieczenia. Wystarczy połączyć je z kilkoma produktami i schłodzić.

W tym przepisie na pyszny deser wykorzystuje się takie składniki jak:

Jak zrobić deser z wafli ryżowych?

Co można zrobić z wafli ryżowych? Odpowiedzią jest ten przepis. Wyjątkowo smakowity deser przygotowany z wafli ryżowych, masła orzechowego i czekolady jest banalnie łatwy. Żadnego składnika nie trzeba kroić, wystarczy połamać je w dłoniach. Przygotowanie jest błyskawiczne, a deser jest gotowy w nie więcej niż 10 minut. Aby można było cieszyć się jego smakiem, trzeba go jeszcze schłodzić w lodówce.

Jak robi się ten wyborny deser, w którym główną rolę grają wafle ryżowe? Przepis jest bardzo łatwy i szybki.

  • 1. krok – wymieszanie masła orzechowego z miodem
  • 2. krok – pokruszenie wafli ryżowych i połączenie ich z masłem orzechowym i miodem
  • 3. krok – wyłożenie masą formy i schłodzenie w lodówce
  • 4. krok – roztopienie czekolady i udekorowanie nią masy z wafli ryżowych
  • 5. krok – schłodzenie deseru z wafli ryżowych w lodówce

Jak podawać deser z wafli ryżowych?

Rewelacyjny deser z wafli ryżowych i czekolady sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu. Dzięki dostępności składników i łatwości przygotowania można robić go przez cały rok. Ten przysmak z czekoladą sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. Doskonale zastąpi gotowe wafelki i słodkie bułeczki ze sklepu. Pokrojony na porcje deser z wafli ryżowych można zapakować i zabrać ze sobą na wynos.

SKŁADNIKI

  • 100 g miękkiego masła orzechowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 6 wafli ryżowych
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło orzechowe wymieszać z miodem.
  • Dodać drobno pokruszone wafle ryżowe, kakao i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do niedużej formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Wyrównać, a następnie wstawić do lodówki.
  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Wlać olej i wymieszać.
  • Polewę czekoladową przelać na wierzch deseru i wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej