Pieczywo chrupkie - jakie są rodzaje chrupkiego pieczywa?

2020-11-04 11:22

Pieczywo chrupkie jest  popularnym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa, stanowi również przekąskę między posiłkami. Jak wybrać odpowiednie pieczywo chrupkie? Sprawdź, jakie są rodzaje i smaki chrupkiego pieczywa.

Pieczywo chrupkie - jakie są rodzaje chrupkiego pieczywa?
Autor: Shutterstock Pieczywo chrupkie może zawierać różne dodatki: siemię lniane, sezam, słonecznik, otręby, wiesiołek, pestki dyni. Może być też przygotowane z warzyw.

Rodzaje pieczywa chrupkiego

Pieczywo chrupkie jest oferowane w kilkunastu rodzajach. Poniżej znajduje się zestawienie najbardziej popularnych rodzajów chrupkiego pieczywa. Pieczywo chrupkie – produkowane jest z różnych rodzajów mąki, czasem z dodatkiem drożdży, oleju roślinnego, a nawet cukru. Przed zakupem należy więc sprawdzić skład chrupkiego pieczywa – nie powinno tam być żadnych konserwantów, czy środków polepszających konsystencję. Tak więc możemy wybierać chrupkie pieczywo z mąki żytniej, pszennej, kukurydzianej bądź z mieszanki. Chleb chrupki wytwarzany z maki o wyższej wartości jest źródłem cennego błonnika i witamin. Pieczywo chrupkie oferowane jest również z różnymi dodatkami poprawiającymi smak i wartości odżywcze, najpopularniejsze to: siemię lniane, sezam, słonecznik, otręby, wiesiołek, pestki dyni.

Wafle ryżowe – wytwarzane są z dmuchanego ryżu. Na rynku znaleźć można wafle ryżowe pełnoziarniste, ryżu brązowego i białego oraz z dodatkami: wiesiołkiem, pestkami dyni, solą morską, bananami, kokosem, a nawet w polewie czekoladowej. Wafle ryżowe pełnoziarniste i z brązowego ryżu zawierają dużo więcej witamin i mikroelementów niż te na bazie białego. Jednak wafli ryżowych nie można spożywać w dużych ilościach. Charakteryzuje je wysoki indeks glikemiczny, który powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi – to likwiduje uczucie głodu, ale tylko na chwilę, ponieważ równie gwałtownie spada, powodując uczucie głodu. Wafle ryżowe mają prawie dwa razy więcej kalorii niż tradycyjne pieczywo chrupkie.

Maca – powstaje z mąki i niewielkiej ilości wody, bez dodatku soli czy drożdży. Dostępna jest maca na bazie mąki pszennej, żytniej, orkiszowej. Maca nie powinna zawierać konserwantów – trwałość produktu zapewnia sposób wypieku.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE