Lody jak dawniej. Smak sprzed lat z 3 prostych składników

lody jak dawniej
Autor: Shutterstock Lody jak dawniej z 3 składników to prosty przepis na deser ze starych czasów.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kto pamięta smak lodów z lat 80., teraz może zrobić takie same w domu. Wystarczą tylko trzy proste składniki i chwila wolnego czasu. Smakują jak pysze lody jak za dawnych czasów, które sprzedawane były w budkach. Zobaczcie, jak zrobić obłędne domowe lody sprzed lat.

Z czego zrobić lody jak dawniej?

Do przygotowania pysznych lodów z dawnych lat potrzebne są tylko trzy składniki. To przepis na domowe lody czekoladowe, które smakują zupełnie jak te sprzed lat. Aby zrobić lody jak dawniej, potrzebne będą:

  • śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 36%
  • słodzone mleko skondensowane z puszki
  • kakao

Jak zrobić lody jak dawniej?

Przygotowanie lodów, które przypomną stare dzieje, jest bardzo proste. Śmietankę trzeba wymieszać z kakao, a następnie zmiksować na niskich obrotach. Można pominąć dodatek kakao i zrobić pyszne lody śmietankowe. Masa powinna nieco zgęstnieć i dobrze się napowietrzyć. Następnie wlewa się słodzone skondensowane mleko i miksuje jeszcze kilka minut. Masę przelewa się do pojemnika i wstawia do zamrażarki. Czas mrożenia lodów wynosi 6 godzin. Aby lody były przyjemnie puszyste, co godzinę trzeba je przemieszać.

Jak podawać lody jak dawniej?

Ten przepis to pomysł na pyszny i chłodzący deser, który świetnie sprawdzi się w czasie upalnego lata. Lody jak dawniej można podać w miseczkach, wafelkach lub pucharkach. Doskonałym uzupełnieniem będą świeże owoce, bita śmietana, świeża mięta czy starta czekolada.

SKŁADNIKI

  • 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 czubate łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietankę przelać do miski. Wsypać kakao i wymieszać
  • Składniki miksować na niskich obrotach, aż masa lekko się zagęści i napowietrzy.
  • Wlać mleko skondensowane i miksować na niskich obrotach około 2 minut.
  • Masę przelać do pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażarki na 6 godzin. Co godzinę wyjąć pudełko i wymieszać masę, aby lody były bardziej puszyste.
Najłatwiejsze waniliowe lody domowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej