Keto galaretka z jagodami. Słodka przekąska z 4 składników
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Co można zjeść słodkiego na diecie keto? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Najlepszym wyborem będzie pyszna keto galaretka z jagodami. Wystarczą tylko cztery proste składniki i kilka minut wolnego czasu, aby zrobić ten niskokaloryczny deser bez białego cukru. Zobaczcie, jak robi się keto galaretkę jagodową, która urzeknie każdego, kto jej spróbuje.
Z czego zrobić keto galaretkę?
Aby przygotować w domu pyszną i niskokaloryczną galaretkę owocową nie są potrzebne wyszukane produkty. Na liście składników znajdują się tylko cztery artykuły:
- jagody – pełne zdrowia owoce sezonowe
- słodzik – zamiennik białego cukru
- żelatyna – zagęści galaretkę
- wrzątek – do rozrobienia żelatyny
Jak zrobić keto galaretkę z jagodami?
Przygotowanie keto galaretki owocowej na deser jest banalnie proste. Jagody trzeba dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez drobne sitko. Ta czynność jest konieczna, ponieważ w ten sposób pozbędziecie się skórek i pestek, a galaretka będzie gładka. Mus jagodowy miesza się ze słodzikiem i żelatyną wcześniej rozpuszczoną we wrzątku. Masę przekłada się do miseczek, szklanek, słoiczków lub pucharków i wstawia do lodówki. Po całkowitym stężeniu keto galaretka z jagodami jest gotowa.
Z czym podawać keto galaretkę z jagodami?
Pyszna i prawie bez kalorii ketogeniczna galaretka z jagód to pomysł na dietetyczny deser. Można serwować ją z świeżymi owocami jak truskawki, jagody czy jeżyny. Doskonale będzie smakować z bitą śmietaną lub serkiem mascarpone. Gotowe porcje warto udekorować listkami mięty. Galaretkę można też wykorzystać, przygotowując keto ciasto bez pieczenia.
SKŁADNIKI
- 400 g jagód
- 1/3 szklanki słodzika
- 1/3 szklanki wrzątku
- 2 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
- Jagody zmiksować na gładko. Przetrzeć przez drobne sitko, usuwając pestki i skórki.
- Mus jagodowy dokładnie wymieszać ze słodzikiem, a następnie dodać tężejącą żelatynę.
- Galaretkę przelać do szklanek lub miseczek i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Podawać schłodzoną i udekorowaną owocami oraz bitą śmietaną lub kremem.