Keto galaretka z jagodami. Słodka przekąska z 4 składników

keto galaretka z jagodami
Autor: Shutterstock Keto galaretka z jagodami to szybki przepis na deser prawie bez kalorii.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Co można zjeść słodkiego na diecie keto? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Najlepszym wyborem będzie pyszna keto galaretka z jagodami. Wystarczą tylko cztery proste składniki i kilka minut wolnego czasu, aby zrobić ten niskokaloryczny deser bez białego cukru. Zobaczcie, jak robi się keto galaretkę jagodową, która urzeknie każdego, kto jej spróbuje.

Z czego zrobić keto galaretkę?

Aby przygotować w domu pyszną i niskokaloryczną galaretkę owocową nie są potrzebne wyszukane produkty. Na liście składników znajdują się tylko cztery artykuły:

  • jagody – pełne zdrowia owoce sezonowe
  • słodzik – zamiennik białego cukru
  • żelatyna – zagęści galaretkę
  • wrzątek – do rozrobienia żelatyny

Jak zrobić keto galaretkę z jagodami?

Przygotowanie keto galaretki owocowej na deser jest banalnie proste. Jagody trzeba dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez drobne sitko. Ta czynność jest konieczna, ponieważ w ten sposób pozbędziecie się skórek i pestek, a galaretka będzie gładka. Mus jagodowy miesza się ze słodzikiem i żelatyną wcześniej rozpuszczoną we wrzątku. Masę przekłada się do miseczek, szklanek, słoiczków lub pucharków i wstawia do lodówki. Po całkowitym stężeniu keto galaretka z jagodami jest gotowa.

Z czym podawać keto galaretkę z jagodami?

Pyszna i prawie bez kalorii ketogeniczna galaretka z jagód to pomysł na dietetyczny deser. Można serwować ją z świeżymi owocami jak truskawki, jagody czy jeżyny. Doskonale będzie smakować z bitą śmietaną lub serkiem mascarpone. Gotowe porcje warto udekorować listkami mięty. Galaretkę można też wykorzystać, przygotowując keto ciasto bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 400 g jagód
  • 1/3 szklanki słodzika
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  • Jagody zmiksować na gładko. Przetrzeć przez drobne sitko, usuwając pestki i skórki.
  • Mus jagodowy dokładnie wymieszać ze słodzikiem, a następnie dodać tężejącą żelatynę.
  • Galaretkę przelać do szklanek lub miseczek i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Podawać schłodzoną i udekorowaną owocami oraz bitą śmietaną lub kremem.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szulc-Górska
więcej