Keto ciasto z truskawkami bez pieczenia. Maksimum smaku, minimum kalorii
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chociaż dieta keto wymaga wyrzeczeń, bez wyrzutów sumienia można jeść pyszne słodkości. Ciasto z truskawkami, które nie wymaga pieczenia, jest smaczne, łatwe do przygotowania i polecane na ketozie. Jak zrobić keto ciasto? Odpowiedź znajdziecie w przepisie.
Jakie ciasta można jeść na diecie keto?
Czy na diecie keto można jeść słodycze i ciasta? Oczywiście, że można. Wystarczy mieć dobry przepis na dietetyczne ciasto, który przestrzega wszystkich zaleceń w czasie ketozy. Z odpowiednio dobranych składników, takich jak mąka niskowęglowodanowa, kremowy serek czy słodzik, można wyczarować obłędne słodkości i desery. Wśród przepisów na keto ciasta można znaleźć receptury na wypieki ucierane, biszkopty, tarty czy nawet drożdżowe. Pysznie smakują ciasta keto bez pieczenia. Właśnie takie jest keto ciasto z truskawkami, na które łatwy przepis znajdziecie poniżej.
Z czego robi się keto ciasto?
Ciasto niskowęglowodanowe według tego przepisu robi się z:
- mąki migdałowej
- erytrytolu
- jogurtu greckiego
- kremowego sera
- masła
- ekstraktu waniliowego
- żelatyny
- truskawek
Jak zrobić keto ciasto z truskawkami?
Przepis na keto ciasto jest łatwy i nieskomplikowany. Mąkę migdałową miesza się ze słodzikiem i szczyptą soli, roztopionym masłem i ekstraktem z wanilii. Masę przelewa się do formy i wstawia do lodówki. Kremowy serek należy wymieszać z jogurtem greckim oraz rozpuszczoną we wrzątku i ostudzoną żelatyną. Masę przelewa się do tortownicy, a na wierzchu układa pokrojone na połówki truskawki. Ciasto trzeba wstawić do lodówki i poczekać, aż stężeje.
Z czym podawać keto ciasto z truskawkami?
Pyszne i rozpływające się w ustach keto ciasto bez pieczenia z dodatkiem słodkich truskawek można serwować tak samo jak tradycyjne desery. To dobry pomysł na ciasto na lato, które jest nie tylko małokaloryczne, ale i ma wyborny smak. Świetnie orzeźwi w upalny dzień. Dodatkową zaletą keto ciasta truskawkowego jest to, że można je robić przez cały rok. Poza sezonem sprawdzą się truskawki mrożone.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1 szklanka truskawek
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki kremowego sera
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę migdałową wymieszać ze szczyptą soli i 4 łyżkami erytrytolu. Dodać roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszać do połączenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch.
- Żelatynę wsypać do wrzącej wody i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Jogurt grecki wymieszać z kremowym serkiem. Wlać żelatynę i pozostały słodzik. Dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowane wcześniej ciasto i wyrównać wierzch.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki truskawki, lekko wciskając je w kremową masę. Formę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aż masa całkowicie stężeje.
- Przed podaniem pokroić na porcje.