Keto ciasto z truskawkami bez pieczenia. Maksimum smaku, minimum kalorii

keto ciasto z truskawkami bez pieczenia
Autor: Shutterstock Keto ciasto z truskawkami to dietetyczny deser bez pieczenia.
łatwy
20 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chociaż dieta keto wymaga wyrzeczeń, bez wyrzutów sumienia można jeść pyszne słodkości. Ciasto z truskawkami, które nie wymaga pieczenia, jest smaczne, łatwe do przygotowania i polecane na ketozie. Jak zrobić keto ciasto? Odpowiedź znajdziecie w przepisie.

Jakie ciasta można jeść na diecie keto?

Czy na diecie keto można jeść słodycze i ciasta? Oczywiście, że można. Wystarczy mieć dobry przepis na dietetyczne ciasto, który przestrzega wszystkich zaleceń w czasie ketozy. Z odpowiednio dobranych składników, takich jak mąka niskowęglowodanowa, kremowy serek czy słodzik, można wyczarować obłędne słodkości i desery. Wśród przepisów na keto ciasta można znaleźć receptury na wypieki ucierane, biszkopty, tarty czy nawet drożdżowe. Pysznie smakują ciasta keto bez pieczenia. Właśnie takie jest keto ciasto z truskawkami, na które łatwy przepis znajdziecie poniżej.

Z czego robi się keto ciasto?

Ciasto niskowęglowodanowe według tego przepisu robi się z:

Jak zrobić keto ciasto z truskawkami?

Przepis na keto ciasto jest łatwy i nieskomplikowany. Mąkę migdałową miesza się ze słodzikiem i szczyptą soli, roztopionym masłem i ekstraktem z wanilii. Masę przelewa się do formy i wstawia do lodówki. Kremowy serek należy wymieszać z jogurtem greckim oraz rozpuszczoną we wrzątku i ostudzoną żelatyną. Masę przelewa się do tortownicy, a na wierzchu układa pokrojone na połówki truskawki. Ciasto trzeba wstawić do lodówki i poczekać, aż stężeje.

Z czym podawać keto ciasto z truskawkami?

Pyszne i rozpływające się w ustach keto ciasto bez pieczenia z dodatkiem słodkich truskawek można serwować tak samo jak tradycyjne desery. To dobry pomysł na ciasto na lato, które jest nie tylko małokaloryczne, ale i ma wyborny smak. Świetnie orzeźwi w upalny dzień. Dodatkową zaletą keto ciasta truskawkowego jest to, że można je robić przez cały rok. Poza sezonem sprawdzą się truskawki mrożone.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 szklanka truskawek
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki kremowego sera
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę migdałową wymieszać ze szczyptą soli i 4 łyżkami erytrytolu. Dodać roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszać do połączenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch.
  • Żelatynę wsypać do wrzącej wody i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • Jogurt grecki wymieszać z kremowym serkiem. Wlać żelatynę i pozostały słodzik. Dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowane wcześniej ciasto i wyrównać wierzch.
  • Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki truskawki, lekko wciskając je w kremową masę. Formę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aż masa całkowicie stężeje.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej