Już nie dodaję mleka do gofrów. Wykorzystuję zdrowszy składnik pełen białka

Dieta wegetariańska
Domowe gofry smakują o wiele lepiej niż te z budki. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten prosty przepis. Różni się nieco od klasycznej receptury, ponieważ do ciasta nie dodaje się ani mleka, ani jogurtu. Z tym składnikiem są nie tylko pyszne i chrupiące, ale zdrowsze. Poznajcie prosty i szybki przepis na gofry z serka wiejskiego.
Co zamiast mleka do gofrów?
W wielu przepisach na gofry do ciasta dodaje się mleko. Dużą popularnością cieszą się także gofry na maślance. Jednak oba te składniki można zastąpić innym produktem. Mowa o serku wiejskim, który jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale i ma szerokie zastosowanie w przepisach kulinarnych. Serek wiejski ma delikatny smak i wyróżnia się niską kalorycznością. Jest bogaty w pełnowartościowe białko, wapń i probiotyki. Bez wyrzutów sumienia można go jeść na diecie odchudzającej.
Serek wiejski to dobry składnik wielu potraw i słodkich przysmaków. Sprawdza się w potrawach na ciepło, sałatkach i deserach. Można z niego zrobić domowe lody proteinowe i chrupiące gofry, na które przepis znajdziecie poniżej.
Jak zrobić gofry z serka wiejskiego?
Gofry z serka wiejskiego są wyjątkowo smaczne. Przepis na ten chrupiący przysmak nie jest trudny. Przygotowanie ciasta i upieczenie gofrów nie wymaga skomplikowanych czynności, dużej liczby składników i długiego czasu w kuchni. Chrupiące gofry z dodatkiem serka wiejskiego są gotowe w kwadrans. Robi się je z pięciu składników i szczypty soli. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
Jak więc przygotować znakomite i obłędnie chrupiące gofry z serkiem wiejskim? Przysmak uda się już za pierwszym razem pod jednym warunkiem. Należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie. Pamiętajcie, aby dobrze rozgrzać gofrownicę.
- 1. krok – ubicie białek ze szczyptą soli na pianę
- 2. krok – zmiksowanie serka wiejskiego z cukrem, mąką i żółtkami
- 3. krok – wymieszanie składników z pianą z białek
- 4. krok – usmażenie gofrów w rozgrzanej gofrownicy
Jak podawać gofry z serkiem wiejskim?
Pełne smaku i niesamowicie chrupiące gofry z dodatkiem zdrowego serka wiejskiego to uniwersalne danie, które doskonale smakuje o każdej porze dnia i roku. Sprawdzą się na śniadanie i na deser. Stanowią wyborną przekąskę między posiłkami, która zastąpi gotowe drożdżówki i inne słodkie wypieki ze sklepu.
Wyjątkowo dobre i lekkie gofry z serkiem wiejskim można podawać z różnymi dodatkami. Wybornie smakują z miodem, syropem klonowym lub polewą czekoladową. Smacznie komponują się z dżemami, bitą śmietaną czy naturalnym jogurtem. Świetnym dodatkiem do gofrów z serkiem wiejskim są także sezonowe owoce.
SKŁADNIKI
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
- Serek wiejski przełożyć do miski. Wlać mleko. Wsypać cukier i mąkę. Dodać żółtka. Zmiksować do połączenia składników.
- Stopniowo dodawać ubite białka i delikatnie mieszać do połączenia składników.
- Rozgrzać gofrownicę i skropić ją olejem lub masłem.
- Nakładać porcje ciasta i smażyć gofry kilka minut, aż nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.
- Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami jak dżem, bita śmietana, jogurt naturalny i świeże sezonowe owoce.