Już nie dodaję mleka do gofrów. Wykorzystuję zdrowszy składnik pełen białka

gofry z serkiem wiejskim
Autor: Shutterstock Gofry z tym serkiem są pyszne i chrupiące. Doskonale smakują bez względu na porę dnia i okazję
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Domowe gofry smakują o wiele lepiej niż te z budki. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten prosty przepis. Różni się nieco od klasycznej receptury, ponieważ do ciasta nie dodaje się ani mleka, ani jogurtu. Z tym składnikiem są nie tylko pyszne i chrupiące, ale zdrowsze. Poznajcie prosty i szybki przepis na gofry z serka wiejskiego.

Co zamiast mleka do gofrów?

W wielu przepisach na gofry do ciasta dodaje się mleko. Dużą popularnością cieszą się także gofry na maślance. Jednak oba te składniki można zastąpić innym produktem. Mowa o serku wiejskim, który jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale i ma szerokie zastosowanie w przepisach kulinarnych. Serek wiejski ma delikatny smak i wyróżnia się niską kalorycznością. Jest bogaty w pełnowartościowe białko, wapń i probiotyki. Bez wyrzutów sumienia można go jeść na diecie odchudzającej.

Serek wiejski to dobry składnik wielu potraw i słodkich przysmaków. Sprawdza się w potrawach na ciepło, sałatkach i deserach. Można z niego zrobić domowe lody proteinowe i chrupiące gofry, na które przepis znajdziecie poniżej.

Jak zrobić gofry z serka wiejskiego?

Gofry z serka wiejskiego są wyjątkowo smaczne. Przepis na ten chrupiący przysmak nie jest trudny. Przygotowanie ciasta i upieczenie gofrów nie wymaga skomplikowanych czynności, dużej liczby składników i długiego czasu w kuchni. Chrupiące gofry z dodatkiem serka wiejskiego są gotowe w kwadrans. Robi się je z pięciu składników i szczypty soli. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.

Jak więc przygotować znakomite i obłędnie chrupiące gofry z serkiem wiejskim? Przysmak uda się już za pierwszym razem pod jednym warunkiem. Należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie. Pamiętajcie, aby dobrze rozgrzać gofrownicę.

  • 1. krok – ubicie białek ze szczyptą soli na pianę
  • 2. krok – zmiksowanie serka wiejskiego z cukrem, mąką i żółtkami
  • 3. krok – wymieszanie składników z pianą z białek
  • 4. krok – usmażenie gofrów w rozgrzanej gofrownicy

Jak podawać gofry z serkiem wiejskim?

Pełne smaku i niesamowicie chrupiące gofry z dodatkiem zdrowego serka wiejskiego to uniwersalne danie, które doskonale smakuje o każdej porze dnia i roku. Sprawdzą się na śniadanie i na deser. Stanowią wyborną przekąskę między posiłkami, która zastąpi gotowe drożdżówki i inne słodkie wypieki ze sklepu.

Wyjątkowo dobre i lekkie gofry z serkiem wiejskim można podawać z różnymi dodatkami. Wybornie smakują z miodem, syropem klonowym lub polewą czekoladową. Smacznie komponują się z dżemami, bitą śmietaną czy naturalnym jogurtem. Świetnym dodatkiem do gofrów z serkiem wiejskim są także sezonowe owoce.

SKŁADNIKI

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  • Serek wiejski przełożyć do miski. Wlać mleko. Wsypać cukier i mąkę. Dodać żółtka. Zmiksować do połączenia składników.
  • Stopniowo dodawać ubite białka i delikatnie mieszać do połączenia składników.
  • Rozgrzać gofrownicę i skropić ją olejem lub masłem.
  • Nakładać porcje ciasta i smażyć gofry kilka minut, aż nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.
  • Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami jak dżem, bita śmietana, jogurt naturalny i świeże sezonowe owoce.
W formie 24: ciekawostki o nabiale
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej