Jak zrobić pyszny mus czekoladowy? Wystarczą 2 składniki i 2 minuty
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Statystyczny Kowalski zjada w ciągu roku prawie 6 kilogramów czekolady. Nic dziwnego, ponieważ czekolada jest nie tylko pyszna, ale i pełna cennych dla zdrowa składników odżywczych. Świetnie smakuje w każdej postaci, ale najlepsza jest w formie puszystego musu. Jak zrobić szybki mus czekoladowy? Poznajcie sprawdzony przepis na obłędnie czekoladowy mus, do którego zrobienia potrzebne są tylko dwa składniki.
Z czego zrobić mus czekoladowy?
Na liście składników, które wykorzystuje się do zrobienia domowego musu, znajdują się tylko dwa produkty, czyli czekolada i woda. Przyda się także mocny blender. Najlepsza będzie gorzka czekolada, którą można zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Mus powstanie jeszcze szybciej, jeżeli wykorzysta się czekoladowe chipsy lub kropelki.
Zamiast wody sprawdzi się mleko krowie lub napój roślinny. Mus czekoladowy z mlekiem jest bardziej kremowy, ale jego konsystencja nie jest tak lekka.
Jak zrobić mus czekoladowy?
Przepis na pyszny i aksamitny mus czekoladowy nie jest trudny, a jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Składniki, czyli czekoladę i wodę, należy przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować. Po 2 minutach obłędny mus czekoladowy jest gotowy.
Jak podawać mus czekoladowy?
Pyszny domowy mus czekoladowy to uniwersalny deser, który można serwować przez cały rok bez względu na okazję. Wystarczy podać go z sezonowymi owocami lub wzbogacić orzechami, wiórkami kokosowymi czy prażonymi płatkami migdałowymi. W ten sposób powstanie efektowny deser na każdą okazję.
Pyszny mus czekoladowy może być także dodatkiem do ciast i deserów. Sprawdzi się do przekładania ciast i tortów. To pyszne urozmaicenie domowych lodów.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka startej na tarce czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do kielicha blendera wsypać wiórki czekoladowe i wlać wodę.
- Blendować 2 minuty, aż składniki połączą się w mus.
- Podawać ze świeżymi owocami, orzechami, wiórkami kokosowymi i jako dodatek do ciast i deserów.