Indyjskie pączki gulab jamun- jak je przygotować?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gulab jamun to małe, pączki skąpane w słodkim syropie. Pączki gulab jamun pochodzą z Indii. To świąteczny deser na specjalne okazje, na przykład ślub. Tradycyjnie przyrządza się je z domowego twarogu o nazwie paneer. W naszym przepisie zamiast twarogu używamy mleka w proszku.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy pączki z różnych zakątków świata:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Oliebollen - pączki holenderskie
Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym i sosem zabajone
SKŁADNIKI
- 5 czubatych łyżek mleka w proszku
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1,5 łyżki miękkiego masła
- olej do smażenia
- SYROP:
- 750 ml wody
- 8 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta szafranu
- 2 łyżki wody różanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko roztrzepać w misce, dodać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i masło.
- Ciasto wyrobić, powinno być tak gęste, żeby można było formować z niego kulki.
- Smażyć je w gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Wodę z cukrem gotować ok. 10 minut, dodać kardamon, szafran i wodę różaną.
- Usmażone pączki włożyć do syropu i odstawić na 10 minut, żeby nim nasiąknęły.