Galaretka arbuzowa. Wystarczą 4 składniki i efektowny deser gotowy

galaretka arbuzowa
Autor: Shutterstock Oryginalna galaretka arbuzowa zachwyca wyglądem i smakuje przepysznie.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szukając przepisu na efektowną i pyszną przekąskę z owoców, warto sprawdzić ten przepis. Galaretka arbuzowa wygląda nieziemsko i wyjątkowo apetycznie. Jest łatwa i szybka, a do jej przygotowania potrzebne są tylko cztery produkty. Oto przepis na galaretkę arbuzową, która zachwyci.

Z czego zrobić galaretkę arbuzową?

Arbuzowy deser przyrządza się tylko z czterech prostych produktów. Lista składników jest więc krótka. Aby samodzielnie przygotować pyszną i efektowną galaretkę z arbuza, wykorzystuje się:

  • arbuza – główny składnik pełen witamin i składników odżywczych
  • żelatynę – w wersji wegańskiej można zamienić ją na agar
  • sok z cytryny – nadaje świeżości
  • cukier – zastąpi go słodzik, dzięki czemu deser będzie mniej kaloryczny

Jak zrobić galaretkę arbuzową?

Przepis na galaretkę ze świeżego arbuza jest bardzo łatwy i nie zajmuje dużo czasu. Jednak aby jej spróbować, trzeba poczekać trzy godziny, aż stężeje. Pierwszym krokiem jest wydrążenie miąższu arbuza i usunięcie pestek. Nie wyrzucajcie skórki, ponieważ w dalszym etapie posłuży jako miseczka na galaretkę. Najlepiej przekroić arbuza na pół. Arbuza miksuje się razem z cukrem i sokiem z cytryny na mus. Część musu należy odlać, podgrzać i wymieszać żelatyną, a następnie dodać do pozostałych składników. Tak przygotowaną galaretkę przelewa się do skórki po arbuzie lub szklanej miseczki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, można dodać czekoladowe draże lub borówki, które będą imitować pestki. Galaretkę arbuzową należy wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje. Przed podaniem warto pokroić deser na porcje, które do złudzenia będą przypominać kawałki świeżego arbuza.

Kiedy podawać galaretkę arbuzową?

Ten prosty przepis na deser z arbuza sprawdzi się podczas lata. W tym czasie arbuzów jest pod dostatkiem, a dorodne owoce piętrzą się na bazarowych straganach. Arbuzy zawierają wiele cennych składników odżywczych i są niskokaloryczne, dlatego warto je jeść. Galaretka arbuzowa to pomysł na pyszny deser lub lekką słodką przekąskę w upalny dzień. Jej wyglądem i smakiem będzie zachwycony każdy bez względu na wiek. Galaretkę arbuzową mogą bez wyrzutów sumienia wcinać osoby, które są na diecie i chcą zrzucić zbędne kilogramy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg arbuza
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Arbuza przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Usunąć pestki i zblendować na gładki mus.
  • Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Miksować do połączenia składników.
  • Odlać około 1/2 szklanki i podgrzać. Wsypać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści.
  • Mieszankę wlać do musu arbuzowego i dokładnie wymieszać.
  • Masę przelać do wydrążonej skórki po arbuzie lub salaterki. Wstawić do lodówki na 3 godziny do całkowitego stężenia.
  • Wyjąć z lodówki, pokroić na porcje i podawać na deser.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Anna Szulc-Górska
więcej