Jak pokroić arbuza? Sprawdź 7 prostych sposobów, aby ładnie pokroić arbuza

2023-05-25 10:30

Te orzeźwiające i soczyste owoce są niezastąpione podczas letnich upałów. W ponad 90 proc. składają się z wody, są bogate w aminokwasy i przeciwutleniacze. Arbuzy są pyszne i warto je jeść. Jak pokroić arbuza, aby prezentował się smakowicie i efektownie? Poznajcie sprawdzone sposoby na krojenie arbuza.

jak pokroić arbuza?
Autor: Shutterstock Jak pokroić arbuza? Oto 7 sprawdzonych metod na krojenie arbuza.

Spis treści

  1. Czym pokroić arbuza?
  2. Jak pokroić arbuza w plastry?
  3. Jak wyciąć kulki z arbuza?
  4. Jak pokroić arbuza w kostkę?
  5. Jak pokroić arbuza w słupki?
  6. Jak pokroić arbuza w trójkąty?
  7. Jak dekoracyjnie pokroić arbuza?
  8. Jak pokroić arbuza bez pestek?

Czym pokroić arbuza?

Aby dorodny i soczysty arbuz pięknie wyglądał na stole, należy uzbroić się w długi i ostry nóż oraz kilka innych, mniej oczywistych narzędzi kuchennych. Miąższ można wydobyć za pomocą łyżki do lodów lub melona. Dzięki temu powstaną apetyczne kuleczki. Sprawdzą się także foremki do ciasteczek, które sprawią, że kawałki arbuza zamienią się w apetyczną dekorację. Tak pokrojonego arbuza można wykorzystać do ozdobienia deserów lub ciast bez pieczenia.

Jak pokroić arbuza w plastry?

Krojenie arbuza w plastry to najprostszy sposób na ten soczysty owoc. Ta metoda pozwoli uzyskać półksiężyce, które wygodnie trzyma się w dłoniach. Pierwszym krokiem jest pokrojenie całego arbuza na ćwiartki. Następnie każdą ćwiartkę należy pokroić na plastry o równej grubości. Skórki się nie usuwa.

Jak wyciąć kulki z arbuza?

Aby uzyskać równe kulki z arbuza, potrzebna będzie łyżka do lodów lub melona. Za jej pomocą można łatwo i szybko otrzymać mnóstwo arbuzowych kulek, które sprawdzą się jako dodatek do deserów, ciast na zimno, lodów czy sałatek. Połówki arbuza należy ułożyć na desce miąższem do góry i za pomocą łyżki do lodów formować zgrabne kulki.

Jak pokroić arbuza w kostkę?

Krojenie arbuza w kostkę sprawdzi się podczas przyrządzania letnich orzeźwiających sałatek, deserów lub owocowych koreczków. Przekrojonego na pół arbuza należy ułożyć na desce skórką do góry i zrobić w niej kilka równoległych do deski nacięć w odstępach około 3 cm. Następnie owoc odwraca się miąższem do góry i kroi w kratkę. Ostatnim etapem jest oddzielenie skórki od miąższu. Wystarczy przechylić arbuza i wysypać kosteczki do dużej miski.

Jak pokroić arbuza w słupki?

Ta metoda pozwoli stworzyć pyszne słupki z arbuza. Z połówek arbuza z obu stron należy odkroić końcówki i pokroić w plastry. Następnie całość trzeba obrócić o 90 stopni i pokroić w takie same plastry. Dzięki temu powstaną słupki, które bez problemu można chwytać za skórkę. Można ją też łatwo usunąć i przełożyć słupki na półmisek lub do salaterki.

Jak pokroić arbuza w trójkąty?

Arbuzowe trójkąty nadziane na patyczki to pomysł na pyszną i efektowna owocową przekąskę. Tak podany arbuz na pewno przypadnie do gusty najmłodszym. Ćwiartki arbuza kroi się w plastry, nacina skórkę i wbija patyczki. Duże arbuzy można pokroić na ósemki.

Jak dekoracyjnie pokroić arbuza?

Gwiazdki, kwadraty, trójkąty czy serduszka z arbuza mogą stać się hitem każdej letniej imprezy. Artystycznie pokrojony arbuz stanowi piękną dekorację deserów, ciast bez pieczenia, pucharków z lodami czy talerzy z przekąskami. Aby pokroić arbuza w tego typu kształty, będą potrzebne foremki do wykrajania ciasteczek. Przekrojonego na pół arbuza należy podzielić na grube plastry. Każdy z nich ułożyć na desce i za pomocą foremek wykrajać kształty.

Jak pokroić arbuza bez pestek?

Kawałki słodkiego arbuza i jego nieodłączny element, czyli czarne pestki, wyglądają ładnie, ale podczas jedzenia sprawiają niemiłe niespodzianki. Czy można pokroić arbuza, tak aby jednocześnie pozbyć się pestek? Połowę arbuza należy przekroić w poprzek na kilka grubych plastrów. W skórce robi się nacięcie i rozrywa. Ten prosty zabieg sprawi, że arbuz pęknie w miejscach, w których zgromadzone są pestki. Większość z nich wypadnie z miąższu sama, a te które zostaną można usunąć za pomocą noża.

Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?