Jak wykorzystać arbuza? Inspiracje kulinarne

2016-08-02 9:25

Arbuzy w środku lata kuszą swoim dojrzałym miąższem. Kupujemy często całego arbuza lub pół owocu i potem zastanawiamy się, jak go wykorzystać. Oto kilka pomysłów na dania z arbuza!

jakie-przystawki-mozna-zrobic-z-arbuza.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Co można zrobić z arbuza? Nie tylko smoothie - arbuz pasuje też do sałatek czy chłodników
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuz to smak dzieciństwa. Owoc ten w 92 procentach składa się z wody i zawiera witaminy oraz składniki mineralne. Ma jedynie 35 kalorii w 100 gramach i tylko 8,8 gramów węglowodanów. Jego zaletę stanowi duża zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, oraz cytrulina – aminokwas, który wspomaga pracę serca. Warto zatem owoc ten wykorzystać jako przystawkę - np. można dodać go do sałatki.

Pomysły na dania z arbuza

Arbuzy są dużymi owocami i rzadko kupujemy mały kawałek. Gdy jest go więcej, warto wiedzieć, jak arbuza wykorzystać. Oto kilka inspiracji. Wystarczy, że pokroisz go na kawałki razem ze świeżym ogórkiem, pomidorem i jabłkiem. Skrop cytryną i dodaj świeżą miętę. Taka warzywno-owocowa sałatka na pewno spodoba się gościom.

Arbuz idealnie komponuje się także z serem feta i z łososiem. Można zrobić koreczki: kuleczka z arbuza, kawałek fety i na to łosoś. Miąższ z arbuza można zmiksować z obranymi pomidorami. Wtedy otrzymamy gazpacho, które jest idealne na upały.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE