Jak wykorzystać arbuza? Inspiracje kulinarne
Arbuzy w środku lata kuszą swoim dojrzałym miąższem. Kupujemy często całego arbuza lub pół owocu i potem zastanawiamy się, jak go wykorzystać. Oto kilka pomysłów na dania z arbuza!
Arbuz to smak dzieciństwa. Owoc ten w 92 procentach składa się z wody i zawiera witaminy oraz składniki mineralne. Ma jedynie 35 kalorii w 100 gramach i tylko 8,8 gramów węglowodanów. Jego zaletę stanowi duża zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, oraz cytrulina – aminokwas, który wspomaga pracę serca. Warto zatem owoc ten wykorzystać jako przystawkę - np. można dodać go do sałatki.
Pomysły na dania z arbuza
Arbuzy są dużymi owocami i rzadko kupujemy mały kawałek. Gdy jest go więcej, warto wiedzieć, jak arbuza wykorzystać. Oto kilka inspiracji. Wystarczy, że pokroisz go na kawałki razem ze świeżym ogórkiem, pomidorem i jabłkiem. Skrop cytryną i dodaj świeżą miętę. Taka warzywno-owocowa sałatka na pewno spodoba się gościom.
Arbuz idealnie komponuje się także z serem feta i z łososiem. Można zrobić koreczki: kuleczka z arbuza, kawałek fety i na to łosoś. Miąższ z arbuza można zmiksować z obranymi pomidorami. Wtedy otrzymamy gazpacho, które jest idealne na upały.