Czekoladowe gofry owsiane. Bezglutenowy przysmak na śniadanie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Czy da się zrobić gofry bez mąki pszennej? Oczywiście, że się da. Potrzebny jest tylko dobry przepis, który znajdziecie poniżej. Pyszne i chrupiące gofry czekoladowe, które przygotowuje się ze zmielonych płatków owsianych bezglutenowych, to pomysł na zdrowe śniadanie lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące czekoladowe gofry owsiane.
Czekoladowe gofry owsiane – składniki
Do przygotowania wyjątkowo dobrych i mega chrupiących gofrów owsianych potrzebnych jest kilka prostych i niedrogich produktów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, dlatego pyszne gofry o czekoladowym smaku można robić przez cały rok.
Czy gofry owsiane są zdrowe? Na liście składników, które wykorzystuje się do przygotowania ciasta na bezglutenowe gofry, znalazły się produkty charakteryzujące się wysoką zawartością witamin, minerałów i składników odżywczych. Do przyrządzenia gofrów bez glutenu należy przygotować:
- bezglutenowe płatki owsiane – główny składnik, pełen witamin i minerałów
- mleko – sprawdzi się mleko krowie lub roślinne
- mąka kukurydziana – bezglutenowa mąka o dużej zawartości błonnika i składników odżywczych
- kakao – nadaje czekoladowego smaku i ciemnego koloru
- cukier trzcinowy – zamiennik białego cukru, który nadaje słodkości
- masło – nadaje pysznego smaku
- jajka – bogate w białko, łączą składniki
- proszek do pieczenia – dzięki niemu gofry są puszyste
Jak zrobić czekoladowe gofry owsiane?
Przepis na zdrowe i chrupiące domowe gofry o smaku czekolady nie jest trudny. Należy jednak postępować krok po kroku według przepisu, aby to wyjątkowe danie udało się już za pierwszym razem.
Jak przygotować gofry owsiane? Przepis składa się z kilku banalnie łatwych kroków:
- 1. krok – zmielenie płatków owsianych i wymieszanie ich z pozostałymi suchymi składnikami
- 2. krok – wymieszanie żółtek z pozostałymi mokrymi składnikami
- 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi i odstawienie ciasta na 30 minut
- 4. krok – ubicie białek na pianę i wymieszanie ich z ciastem
- 5. krok – upieczenie gofrów w mocno rozgrzanej gofrownicy
Z czym podawać czekoladowe gofry owsiane?
Domowe gofry bezglutenowe o smaku czekolady są uniwersalne. Smakują zawsze i każdemu. Przepis szczególnie przypadnie do gustu osobom, które zmagają się z celiakią lub cierpią na alergie. To prosty pomysł na oryginalne śniadanie, deser lub słodką przekąskę między posiłkami, którą można zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dzieciom do śniadaniówki.
Czekoladowe gofry owsiane pysznie smakują z jogurtem naturalnym, miodem i świeżymi owocami. Sprawdzi się też domowa nutella w zdrowej wersji czy dżem.
SKŁADNIKI
- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 100 g bezglutenowych płatków owsianych
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g roztopionego masła
- 30 g kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmielone płatki owsiane wymieszać z mąką kukurydzianą, kakao i proszkiem do pieczenia.
- Do miski przełożyć żółtka i roztopione masło. Wlać mleko i wsypać cukier. Wymieszać.
- Składniki mokre połączyć z suchymi. Ciasto odstawić na 30 minut.
- Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Rozgrzać gofrownicę i wysmarować ją olejem. Smażyć porcje ciasta, aż gofry staną się chrupiące.
- Podawać z miodem, świeżymi owocami i naturalnym jogurtem.