Chałka zapiekana z budyniem. Pyszny deser w stylu zero waste

chałka zapiekana z budyniem
Autor: Shutterstock Chałka zapiekana z budyniem to pyszny i oszczędny deser z czerstwego pieczywa.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Czerstwej chałki nie trzeba wyrzucać. Można przyrządzić z niej doskonały deser, który zachwyci. Chałka zapiekana z budyniem jest łatwa, szybka i będzie zawsze smakować. Przepis nie jest skomplikowany, a lista składników obejmuje tylko kilka niedrogich produktów. Oto sprawdzony przepis na chałkę zapiekaną z budyniem.

Z czego zrobić chałkę zapiekaną z budyniem?

Do przygotowania obłędnie pysznej chałki z piekarnika potrzebne są produkty, które z łatwością można kupić w mniejszych i większych sklepach. Są dostępne bez względu na porę roku. Na liście składników znalazły się więc takie składniki jak:

  • czerstwa chałka
  • jabłko i rodzynki
  • domowy budyń – mleko, żółtka, mąka ziemniaczana, cukier i ekstrakt waniliowy

Jak zrobić chałkę zapiekaną z budyniem?

To bardzo łatwy przepis na pyszną chałkę z dodatkiem domowego budyniu. Deser robi się w kilka prostych krokach. Najpierw należy zrobić domowy budyń z mąki ziemniaczanej, mleka, żółtek, cukru oraz ekstraktu waniliowego. Składniki podgrzewa się, aż zgęstnieją i połączą w aksamitny budyń. Czas przygotowania można skrócić, wykorzystując gotowy budyń w proszku. Budyń wlewa się do formy, w której wygodnie ułożyły się kawałki chałki. Można ją porwać lub pokroić w kostkę lub na kromki. Dodaje się także jabłko i rodzynki. Sprawdzą się także orzechy. Tak przygotowaną chałkę z dodatkami wstawia się do piekarnika. Deser piecze się w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.

Kiedy podawać chałkę zapiekaną z budyniem?

Przepis na chałkę z piekarnika z dodatkiem budyniu jest prosty i szybki. To pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Zamiast lądować w koszu na odpadki bio może stać się głównym składnikiem pysznego domowego deseru. W ten sposób powstanie pyszny deser w duchu filozofii zero waste. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.

Chałka zapiekana z budyniem świetnie smakuje o każdej porze roku. Danie sprawdzi się nie tylko na deser. To smaczna słodka przekąska w ciągu dnia, która zastąpi drożdżówki i bułeczki ze sklepu. Chałkę z dodatkiem budyniu i owoców można serwować na słodkie śniadanie lub kolację na ciepło.

SKŁADNIKI

  • czerstwa chałka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki rodzynek

  • domowy budyń:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wsypać mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodać żółtka, ekstrakt waniliowy i cynamon. Wymieszać.
  • Cały czas mieszając, stopniowo wlewać mleko. Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.
  • Składniki podgrzewać, cały czas mieszając, aż budyń stanie się gesty i aksamitny. Rondelek zestawić z ognia.
  • Chałkę porwać na mniejsze kawałki lub pokroić na kromki. Ułożyć w formie do zapiekania. Wlać budyń i dodać pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Wsypać rodzynki. Lekko przemieszać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
  • Podawać na ciepło na deser lub jako słodką przekąskę.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej