Chałka zapiekana z budyniem. Pyszny deser w stylu zero waste
Dieta wegetariańska
Czerstwej chałki nie trzeba wyrzucać. Można przyrządzić z niej doskonały deser, który zachwyci. Chałka zapiekana z budyniem jest łatwa, szybka i będzie zawsze smakować. Przepis nie jest skomplikowany, a lista składników obejmuje tylko kilka niedrogich produktów. Oto sprawdzony przepis na chałkę zapiekaną z budyniem.
Z czego zrobić chałkę zapiekaną z budyniem?
Do przygotowania obłędnie pysznej chałki z piekarnika potrzebne są produkty, które z łatwością można kupić w mniejszych i większych sklepach. Są dostępne bez względu na porę roku. Na liście składników znalazły się więc takie składniki jak:
- czerstwa chałka
- jabłko i rodzynki
- domowy budyń – mleko, żółtka, mąka ziemniaczana, cukier i ekstrakt waniliowy
Jak zrobić chałkę zapiekaną z budyniem?
To bardzo łatwy przepis na pyszną chałkę z dodatkiem domowego budyniu. Deser robi się w kilka prostych krokach. Najpierw należy zrobić domowy budyń z mąki ziemniaczanej, mleka, żółtek, cukru oraz ekstraktu waniliowego. Składniki podgrzewa się, aż zgęstnieją i połączą w aksamitny budyń. Czas przygotowania można skrócić, wykorzystując gotowy budyń w proszku. Budyń wlewa się do formy, w której wygodnie ułożyły się kawałki chałki. Można ją porwać lub pokroić w kostkę lub na kromki. Dodaje się także jabłko i rodzynki. Sprawdzą się także orzechy. Tak przygotowaną chałkę z dodatkami wstawia się do piekarnika. Deser piecze się w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.
Kiedy podawać chałkę zapiekaną z budyniem?
Przepis na chałkę z piekarnika z dodatkiem budyniu jest prosty i szybki. To pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Zamiast lądować w koszu na odpadki bio może stać się głównym składnikiem pysznego domowego deseru. W ten sposób powstanie pyszny deser w duchu filozofii zero waste. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
Chałka zapiekana z budyniem świetnie smakuje o każdej porze roku. Danie sprawdzi się nie tylko na deser. To smaczna słodka przekąska w ciągu dnia, która zastąpi drożdżówki i bułeczki ze sklepu. Chałkę z dodatkiem budyniu i owoców można serwować na słodkie śniadanie lub kolację na ciepło.
SKŁADNIKI
- czerstwa chałka
- 1 jabłko
- 2 łyżki rodzynek
domowy budyń:- 2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wsypać mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodać żółtka, ekstrakt waniliowy i cynamon. Wymieszać.
- Cały czas mieszając, stopniowo wlewać mleko. Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.
- Składniki podgrzewać, cały czas mieszając, aż budyń stanie się gesty i aksamitny. Rondelek zestawić z ognia.
- Chałkę porwać na mniejsze kawałki lub pokroić na kromki. Ułożyć w formie do zapiekania. Wlać budyń i dodać pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Wsypać rodzynki. Lekko przemieszać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
- Podawać na ciepło na deser lub jako słodką przekąskę.