Jakie jabłka są najlepsze na przetwory, jakie do jedzenia, a jakie do ciast i deserów?

2021-09-23 9:27

Na świecie istnieje 10 tysięcy odmian jabłoni. Nie powinno zatem nikogo dziwić, że nie znamy wszystkich gatunków tych rajskich owoców. Warto jednak poznać charakterystyczne cechy, choć tych, które często jadamy. Jakich jabłek użyć do zrobienia przetworów, które wybrać na ciasto, a z których przyrządzić kompot? Sprawdź, jak umiejętnie dobrać rodzaj owocu, aby otrzymać wyśmienity smak przygotowywanych potraw.

Jakie jabłka są najlepsze na przetwory, jakie do jedzenia, a jakie do ciast i deserów?
Autor: Shutterstock.com

Spis treści

  1. Odmiany jabłek deserowe letnie
  2. Odmiany deserowe jesienne i wczesnozimowe
  3. Odmiany deserowe zimowe
  4. Jabłka idealne do soków
  5. Jabłka idealne na szarlotkę
  6. Jabłka idealne na przetwory

Odmiany jabłek różnią się nie tylko kolorami skórki, a nawet miąższu, ale przede wszystkim właściwościami. Każda odmiana jabłek to inna kwaśność, zawartość cukrów, tekstura miąższu, aromat. Jedne jabłka po ugotowaniu pozostają twarde, inne rozpadają się na miazgę. Wszystkie odmiany człowiek stworzył pod swoje gusta i do zadań specjalnych. Warto mądrze wykorzystać te właściwości poszczególnych odmian jabłek.

Nim jednak wybierzecie odpowiednią odmianę jabłka zwróćcie uwagę na jakość jabłek. Jabłka przeznaczone na szarlotkę, dżem, czy cydr nie mogą mieć żadnych przebarwień na skórce. Brązowe miękkie plamy na powierzchni jabłka to sygnał, że jabłko jest uszkodzone i rozpoczął się proces gnilny. Plamy te zawierają patulinę, rakotwórczą substancję organiczną. 

Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Odmiany jabłek deserowe letnie

  • GEORGE CAVE, pochodzenie angielskie. Nieduże, kulistostożkowate owoce z jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem.
  • MELBA, pochodzenie kanadyjskie. Jabłka średniej wielkości, o kształcie kulistostożkowym, pokryte rozmytoprążkowanym rumieńcem.
  • PAULARED, pochodzenie amerykańskie. Nieduże, kuliste jabłka oblane czerwonym rumieńcem.
  • SUMMERRED, pochodzenie kanadyjskie.  Wydłużone owoce o dużym i średnim rozmiarze.

Odmiany deserowe jesienne i wczesnozimowe

  • KOSZTELA, pochodzenie polskie. Jabłka o twardej, zielonej skórce. Drobne i kulistospłaszczone.
  • LIGOL, pochodzenie polskie. Owoce mają jaskrawy, czerwony rumieniec i średni rozmiar.
  • LODEL, pochodzenie polskie. Nieduże, ciemnoczerwone jabłka.
  • LOBO, pochodzenie kanadyjskie. Duże owoce o karminowej barwie.

Odmiany deserowe zimowe

  • GALA, pochodzenie amerykańskie. Drobne, jaskrawoczerwone owoce.
  • GLOSTER, pochodzenie niemieckie. Duże, ciemnoczerwone, stożkowate owoce.
  • GOLDEN DELICIOUS, pochodzenie amerykańskie. Żółto-rdzawe jabłka średniej wielkości.
  • CORTLAND, pochodzenie amerykańskie. Kulistospłaszczone, karminowe jabłka dużego rozmiaru.

Jabłka idealne do soków

  • JAMES GRIEVE, pochodzenie angielskie. Duże i średnie owoce, lekko zarumienione.
  • BEFOREST, pochodzenie kanadyjskie. Średnie jabłka z paskowanym, różowym rumieńcem.

Jabłka idealne na szarlotkę

  • SZARA RENETA, stara odmiana o chropowatej szarej skórce, kwaśna.
  • NORTHERN SPY, pochodzenie  amerykańskie. Duże, kulistostożkowate owoce o zielono-malinowym odcieniu.

Jabłka idealne na przetwory

  • CLOSE, pochodzenie amerykańskie. Średnie i duże, karminowe jabłka.
  • KATJA, pochodzenie szwedzkie. Owoce średniej wielkości, o ciemnoczerwonym rumieńcu.
  • ANTONÓWKA ZWYKŁA, pochodzenie rosyjskie. Niesymetryczne owoce koloru jasnej zieleni.
  • JONATHAN, pochodzenie amerykańskie. Jabłka niedużej wielkości, oblane karminowym rumieńcem.