Najlepsza chałka z woreczka. Prosty przepis bez bałaganu, który podbił Instagram
Dieta wegetariańska
Przepis na leniwą chałkę właśnie podbija Instagram. Dzięki niemu upieczenie najlepszej chałki nie będzie już stanowić problemu. W tym przepisie wykorzystuje się proste składniki i torebkę strunową. Do zrobienia ciasta nie używa się misek, łyżek czy miksera. Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą chałkę z woreczka.
Z czego zrobić najlepszą chałkę z woreczka?
Lista składników, które potrzebne są, aby zrobić pyszną domową chałkę, jest krótka. Znajdują się na niej produkty łatwo dostępne i niedrogie. Aby upiec leniwą chałkę z woreczka, należy przygotować:
- mąkę pszenną
- suche drożdże
- ciepłą wodę
- olej
- sól
- cukier
- jajko
- sezam
Jak zrobić najlepszą chałkę z woreczka?
Przepis na chałkę nie jest skomplikowany. Został tak wymyślony, że przygotowanie tego pysznego domowego wypieku nikomu nie sprawi żadnych problemów. Wystarczą niedrogie składniki i jeden woreczek strunowy o pojemności około 4 litrów. Do woreczka przekłada się wszystkie składniki, zamyka i ugniata, a następnie wstawia do miski z ciepłą wodą. Po godzinie wsypuje się pozostałą mąkę i chwilę ugniata. Po półtorej godzinie ciasto przekłada się na blat i formuje chałkę. Wierzch smakuje się jajkiem i posypuje sezamem. Po kwadransie chałkę wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 150 stopni przez 40 minut. Po ostygnięciu można się już zajadać najlepszą chałką z woreczka.
Z czym podawać najlepszą chałkę z woreczka?
Chałkę z woreczka strunowego podaje się tak samo ja tę tradycyjną. Świetnie smakuje sama. Pysznie łączy się z mlekiem, jogurtem, kefirem czy maślanką. Można podać do niej domowe powidła śliwkowe, dżemy czy miód. Sprawdzi się też jako zamiennik chleba. Pysznie smakuje z wytrawnymi dodatkami jak wędliny, pieczone mięsa, sery i warzywa.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej + 1/4 szklanki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 łyżka sezamu
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do plastikowego woreczka strunowego o pojemności około 4 litrów wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól i olej. Wlać wodę. Woreczek zamknąć, a następnie wstrząsnąć.
- Woreczek położyć na blacie i kilka razy ugnieść. Przełożyć do miski z ciepłą wodą i odstawić na 30 minut.
- Wyjąć z miski, wstrząsnąć i lekko uchylić, aby wypuść powietrze z worka. Odstawić na 1 godzinę. Woreczek odwracać co 20 minut.
- Po tym czasie do woreczka wsypać 1/4 szklanki mąki i kilka razy potrząsnąć torebką. Odstawić na 90 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto wyjąć z woreczka i przełożyć na blat posypany mąką. Podzielić je na trzy części i rozciągnąć, a następnie zapleść warkocz.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Odstawić na 15 minut.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec około 40 minut, aż nabierze złotego koloru.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.