Biorę 4 cytryny i te 2 produkty. W 15 minut robię pyszny i orzeźwiający sorbet

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W lecie najlepiej smakują lody. Jednak zamiast tradycyjnych na śmietanie warto przygotować wyborny sorbet cytrynowy, który oczaruje smakiem. Wbrew pozorom zrobienie tego rodzaju lodów w domu nie jest skomplikowane. Wystarczą tylko trzy składniki i kwadrans wolnego czasu. Oto prosty i błyskawiczny przepis na orzeźwiający sorbet cytrynowy.
Czy sorbet cytrynowy jest zdrowszy niż lody?
Kiedy upały nie odpuszczają, najlepszymi deserami są lody i sorbety. Te o smaku cytryny idealnie sprawdzą się latem. Orzeźwiają, chłodzą i świetnie smakują. Oba z łatwością można zrobić w domu, ale które są zdrowsze? Czy sorbet cytrynowy jest lepszym wyborem niż tradycyjne lody?
Klasyczne lody cytrynowe zawierają sporo tłuszczu i cukru. Są więc dość kaloryczne i nie każdy może sobie pozwolić na taki deser, zwłaszcza podczas diety odchudzającej. Sorbet cytrynowy nie zawiera tłuszczu, więc już na starcie jest zawiera o wiele mniej kalorii. Przygotowuje się go na bazie syropu cukrowego. Zwykły biały cukier można zamienić na jego mniej kaloryczny odpowiednik jak ksylitol lub erytrytol. Zdrowszym wyborem jest więc sorbet o smaku cytrynowym, na który przepis znajdziecie poniżej.
Co wchodzi w skład sorbetu?
W tym prostym przepisie sorbet cytrynowy przygotowuje się z zaledwie trzech produktów. Wszystkie składniki można kupić w wielu sklepach przez cały rok, ale ten rodzaj lodów o smaku cytryny najlepiej smakuje w gorące letnie dni. Sorbety doskonale orzeźwiają, chłodzą i gaszą pragnienie.
Z czego więc zrobić pełen orzeźwiającego smaku sorbet cytrynowy? Do przygotowania tego mrożonego deseru wykorzystuje się tylko trzy składniki, takie jak:
- cytryny – otarta skórka i świeżo wyciśnięty sok
- cukier – można go zastąpić ksylitolem lub erytrytolem
- woda
Jak się robi sorbet cytrynowy?
W wielu sklepach można kupić gotowe sorbety aromatyzowane cytryną, ale z łatwością można je przygotować w domu. Przepis na pełen orzeźwienia sorbet cytrynowy nie jest trudny, a przygotowanie zajmuje tylko kwadrans. Należy doliczyć jeszcze czas mrożenia, który wynosi 4 godziny.
Sorbet najlepiej przygotować w pojemniku przeznaczonym do przechowywania żywności i mrożenia. Warto pamiętać, aby co pół godziny zamieszać sorbet. Dzięki temu nie powstaną kryształki lodu, a deser będzie miał gładką konsystencję.
Jak więc zrobić w domu wyborny sorbet cytrynowy, który idealnie sprawdzi się na deser w lecie? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne.
- 1. krok – sparzenie cytryn, wyciśnięcie soku i otarcie skórki
- 2. krok – przygotowanie syropu cukrowego z otartą skórką
- 3. krok – wymieszanie syropu cukrowego z sokiem z cytryny
- 4. krok – przelanie składników do pojemnika i wstawienie do zamrażarki
SKŁADNIKI
- 4 cytryny
- 200 ml wody
- 200 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytryny sparzyć wrzątkiem. Wycisnąć sok. Z jednej zetrzeć skórkę.
- Wodę przelać do rondelka i wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Dodać otartą skórkę z cytryny i chwilę podgrzewać. Rondelek zestawić z ognia.
- Wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
- Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki na minimum 4 godziny. Co 30 minut mieszać, aby nie powstały kryształki lodu.
- Podawać na deser w ciepłe dni.