Biorę 4 cytryny i te 2 produkty. W 15 minut robię pyszny i orzeźwiający sorbet

sorbet cytrynowy
Autor: Shutterstock Z cytryn i 2 składników zrobisz najlepszy sorbet. To wyborny deser na upalne dni.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W lecie najlepiej smakują lody. Jednak zamiast tradycyjnych na śmietanie warto przygotować wyborny sorbet cytrynowy, który oczaruje smakiem. Wbrew pozorom zrobienie tego rodzaju lodów w domu nie jest skomplikowane. Wystarczą tylko trzy składniki i kwadrans wolnego czasu. Oto prosty i błyskawiczny przepis na orzeźwiający sorbet cytrynowy.

Czy sorbet cytrynowy jest zdrowszy niż lody?

Kiedy upały nie odpuszczają, najlepszymi deserami są lody i sorbety. Te o smaku cytryny idealnie sprawdzą się latem. Orzeźwiają, chłodzą i świetnie smakują. Oba z łatwością można zrobić w domu, ale które są zdrowsze? Czy sorbet cytrynowy jest lepszym wyborem niż tradycyjne lody?

Klasyczne lody cytrynowe zawierają sporo tłuszczu i cukru. Są więc dość kaloryczne i nie każdy może sobie pozwolić na taki deser, zwłaszcza podczas diety odchudzającej. Sorbet cytrynowy nie zawiera tłuszczu, więc już na starcie jest zawiera o wiele mniej kalorii. Przygotowuje się go na bazie syropu cukrowego. Zwykły biały cukier można zamienić na jego mniej kaloryczny odpowiednik jak ksylitol lub erytrytol. Zdrowszym wyborem jest więc sorbet o smaku cytrynowym, na który przepis znajdziecie poniżej.

Co wchodzi w skład sorbetu?

W tym prostym przepisie sorbet cytrynowy przygotowuje się z zaledwie trzech produktów. Wszystkie składniki można kupić w wielu sklepach przez cały rok, ale ten rodzaj lodów o smaku cytryny najlepiej smakuje w gorące letnie dni. Sorbety doskonale orzeźwiają, chłodzą i gaszą pragnienie.

Z czego więc zrobić pełen orzeźwiającego smaku sorbet cytrynowy? Do przygotowania tego mrożonego deseru wykorzystuje się tylko trzy składniki, takie jak:

  • cytryny – otarta skórka i świeżo wyciśnięty sok
  • cukier – można go zastąpić ksylitolem lub erytrytolem
  • woda

Jak się robi sorbet cytrynowy?

W wielu sklepach można kupić gotowe sorbety aromatyzowane cytryną, ale z łatwością można je przygotować w domu. Przepis na pełen orzeźwienia sorbet cytrynowy nie jest trudny, a przygotowanie zajmuje tylko kwadrans. Należy doliczyć jeszcze czas mrożenia, który wynosi 4 godziny.

Sorbet najlepiej przygotować w pojemniku przeznaczonym do przechowywania żywności i mrożenia. Warto pamiętać, aby co pół godziny zamieszać sorbet. Dzięki temu nie powstaną kryształki lodu, a deser będzie miał gładką konsystencję.

Jak więc zrobić w domu wyborny sorbet cytrynowy, który idealnie sprawdzi się na deser w lecie? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne.

  • 1. krok – sparzenie cytryn, wyciśnięcie soku i otarcie skórki
  • 2. krok – przygotowanie syropu cukrowego z otartą skórką
  • 3. krok – wymieszanie syropu cukrowego z sokiem z cytryny
  • 4. krok – przelanie składników do pojemnika i wstawienie do zamrażarki

SKŁADNIKI

  • 4 cytryny
  • 200 ml wody
  • 200 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytryny sparzyć wrzątkiem. Wycisnąć sok. Z jednej zetrzeć skórkę.
  • Wodę przelać do rondelka i wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Dodać otartą skórkę z cytryny i chwilę podgrzewać. Rondelek zestawić z ognia.
  • Wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  • Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki na minimum 4 godziny. Co 30 minut mieszać, aby nie powstały kryształki lodu.
  • Podawać na deser w ciepłe dni.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej