Co to jest SORBET? Jak zrobić domowy sorbet z mrożonych owoców?

Co to jest SORBET? Jak zrobić domowy sorbet z mrożonych owoców?
Autor: Shutterstock Sorbet to osłodzony i zamrożony przecier owocowy - cudowna ochłoda w upalny dzień. 
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sorbet to mrożony mus ze świeżych owoców. Sorbety przygotowuje się z miąższu i soku owocowego z dodatkiem wody, cukru oraz przypraw i ziół. Można go zrobić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Sorbety z gotowych mrożonek owocowych przygotowuje się krócej. Do przygotowania sorbetów zamiast cukru można użyć gotowe przetwory owocowe i wymieszać je ze świeżymi owocami.

Polecamy także: Lody sorbetowe - najlepszy przepis na sorbety truskawkowy i malinowy  oraz   Owocowa granita - przepis na sorbet

Jak przygotować sorbet?

Słodką podstawą sorbetu jest syrop cukrowy. Syrop cukrowy otrzymujemy, gotując wodę z cukrem, do chwili gdy przygotowany płyn spływa z łyżeczki cienką strugą, jak nitka. Następnie do ostudzonego syropu dolewamy sok, dodajemy rozdrobniony miąższ, przyprawy i ewentualne zioła, odstawiamy do lodówki na 3 godziny, ale co 15 minut należy masę przemieszać, by równo stężała.

Najsmaczniejsze sorbety to: truskawkowy, cytrynowy, malinowy i sorbet z mango.  Na sorbet z mango najlepsza jest słodka i soczysta odmiana Alfonso. 

Sorbet z mrożonek

Do przygotowania sorbetu można wykorzystać gotowe mrożonki owocowe. Zamrożone owoce miksujemy z syropem cukrowym i wstawiamy do zamrażarki. Tak przygotowanemu sorbetowi wystarczy 20 minut, aby ponownie zamarznąć. W tym czasie wystarczy zamieszać raz lub dwa.

Sorbet z mrożonych owoców to dobry sposób na opróżnienie zamrażarki przed nowym sezonem owocowym.  

Sorbet z przetworów owocowych

Wykorzystując do przygotowania sorbetu owoce w cukrze, owoce w syropie lub sam syrop owocowy nie musimy gotować syropu cukrowego. Przetwory owocowe zastąpią go nam. Wystarczy miąższ i sok ze świeżych owoców wymieszać przetworzonymi i zamrozić. Najlepiej używać owoców i przetworów tego samego gatunku, łącząc syrop truskawkowy (lub dżem bez żelatyny) ze świeżymi truskawkami. 

Jak podawać sorbety?

Sorbety, tak jak lody, podaje się w pucharkach. Można do nich podać owoce tego samego rodzaju. Dorosłym smakoszom sorbety podaje się z odrobiną odpowiedniego likieru. Sorbet z dodatkami lub bez zawsze smakują doskonale!

Przepis na sorbet z mrożonych owoców

Wiele osób w sezonie samodzielnie mrozi owoce z działki lub straganów. Mrożone owoce są dostępne przez cały rok w sklepie. Sorbetami można się delektować wręcz na okrągło. 

Polecamy także: Domowe mrożenie truskawek

Zobacz jak zrobić tradycyjny sorbet

SKŁADNIKI

  • Sorbet truskawkowy:
  • 800 g truskawek,
  • 200 g cukru,
  • 300 ml wody,
  • 50 ml likieru morelowego,
  • sok z jednej cytryny,
  • owoce do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki bez szypułek, pokrojone na kawałki zmiksować z sokiem z cytryny i likierem.
  • Z wody i cukru ugotować syrop.
  • Do syropu dodać zmiksowane owoce i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu przełożyć do formy i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny.
  • W trakcie mrożenia, dwukrotnie wymieszać sorbet widelcem lub po zamrożeniu spulchnić w malakserze. Ponownie wstawić do zamrażalnika na godzinę.
Jak przygotować sorbet?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej