Co to jest SORBET? Jak zrobić domowy sorbet z mrożonych owoców?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sorbet to mrożony mus ze świeżych owoców. Sorbety przygotowuje się z miąższu i soku owocowego z dodatkiem wody, cukru oraz przypraw i ziół. Można go zrobić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Sorbety z gotowych mrożonek owocowych przygotowuje się krócej. Do przygotowania sorbetów zamiast cukru można użyć gotowe przetwory owocowe i wymieszać je ze świeżymi owocami.
Polecamy także: Lody sorbetowe - najlepszy przepis na sorbety truskawkowy i malinowy oraz Owocowa granita - przepis na sorbet
Jak przygotować sorbet?
Słodką podstawą sorbetu jest syrop cukrowy. Syrop cukrowy otrzymujemy, gotując wodę z cukrem, do chwili gdy przygotowany płyn spływa z łyżeczki cienką strugą, jak nitka. Następnie do ostudzonego syropu dolewamy sok, dodajemy rozdrobniony miąższ, przyprawy i ewentualne zioła, odstawiamy do lodówki na 3 godziny, ale co 15 minut należy masę przemieszać, by równo stężała.
Najsmaczniejsze sorbety to: truskawkowy, cytrynowy, malinowy i sorbet z mango. Na sorbet z mango najlepsza jest słodka i soczysta odmiana Alfonso.
Sorbet z mrożonek
Do przygotowania sorbetu można wykorzystać gotowe mrożonki owocowe. Zamrożone owoce miksujemy z syropem cukrowym i wstawiamy do zamrażarki. Tak przygotowanemu sorbetowi wystarczy 20 minut, aby ponownie zamarznąć. W tym czasie wystarczy zamieszać raz lub dwa.
Sorbet z mrożonych owoców to dobry sposób na opróżnienie zamrażarki przed nowym sezonem owocowym.
Sorbet z przetworów owocowych
Wykorzystując do przygotowania sorbetu owoce w cukrze, owoce w syropie lub sam syrop owocowy nie musimy gotować syropu cukrowego. Przetwory owocowe zastąpią go nam. Wystarczy miąższ i sok ze świeżych owoców wymieszać przetworzonymi i zamrozić. Najlepiej używać owoców i przetworów tego samego gatunku, łącząc syrop truskawkowy (lub dżem bez żelatyny) ze świeżymi truskawkami.
Jak podawać sorbety?
Sorbety, tak jak lody, podaje się w pucharkach. Można do nich podać owoce tego samego rodzaju. Dorosłym smakoszom sorbety podaje się z odrobiną odpowiedniego likieru. Sorbet z dodatkami lub bez zawsze smakują doskonale!
Przepis na sorbet z mrożonych owoców
Wiele osób w sezonie samodzielnie mrozi owoce z działki lub straganów. Mrożone owoce są dostępne przez cały rok w sklepie. Sorbetami można się delektować wręcz na okrągło.
Polecamy także: Domowe mrożenie truskawek
Zobacz jak zrobić tradycyjny sorbet
SKŁADNIKI
- Sorbet truskawkowy:
- 800 g truskawek,
- 200 g cukru,
- 300 ml wody,
- 50 ml likieru morelowego,
- sok z jednej cytryny,
- owoce do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki bez szypułek, pokrojone na kawałki zmiksować z sokiem z cytryny i likierem.
- Z wody i cukru ugotować syrop.
- Do syropu dodać zmiksowane owoce i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu przełożyć do formy i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny.
- W trakcie mrożenia, dwukrotnie wymieszać sorbet widelcem lub po zamrożeniu spulchnić w malakserze. Ponownie wstawić do zamrażalnika na godzinę.