Zapomnij o panierowanej rybie. Ten gulasz zachwyca smakiem i aromatem

Dieta niskokaloryczna
Nie masz pomysłu na piątkowy obiad? Ten gulasz z rybą sprawdzi się idealnie. Jest intensywny w smaku, a jego aromat wręcz powala. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności. To danie, które ma swój charakter.
Marokański gulasz rybny. Prostota i smak w jednym daniu
To danie inspirowane jest kuchnią marokańską, w której ryby i owoce morza cieszą się ogromną popularnością. To danie zachwyci bogactwem smaku i aromatów, a przy okazji jest niezwykle proste do przygotowania.
Ogromną rolę odgrywają tu przyprawy. W końcu Maroko znane jest ze swoich niesamowitych i aromatycznych połączeń smakowych. W naszym gulaszu znajdziemy kmin rzymski, imbir, kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz odrobinę cynamonu do przełamania smaku.
Proste, a aromatyczne. To danie zachwyca każdego
Nie można również zapominać o świeżych warzywach i ziołach, które sprawią, że nasz sos będzie pełen smaku, a przy okazji lekko słodki i niezwykle gęsty. Wszystko to w akompaniamencie delikatnej ryby, która nasiąka smakiem sosu, dając nam danie godne mistrzów.
Choć lista składników może przerażać, danie to jest proste w przygotowaniu i nie zajmie nam dużo czasu. Można je podawać zarówno na codzienny obiad, jak i na przyjęcie. Jest tu dużo przypraw, ale bardzo mało tłuszczu. Najlepiej podawać je z ryżem, kaszą lub chlebkiem pita.
SKŁADNIKI
- 600–800 g białej ryby
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 400 g pomidorów z puszki
- 150 ml bulionu warzywnego
- garść świeżej kolendry i natki pietruszki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- sok z 0,5 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę kroimy na większe kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę.
- Smażymy czosnek, posiekaną cebulę oraz pokrojone w paski papryki i marchewkę.
- Wsypujemy wszystkie przyprawy.
- Dodajemy pomidory i bulion.
- Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Dodajemy rybę i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut.
- Dodajemy kolendrę i pietruszkę.