Zapomnij o panierowanej rybie. Ten gulasz zachwyca smakiem i aromatem

Zapomnij o panierowanej rybie. Ten gulasz zachwyca smakiem i aromatem
Autor: Shutterstock.com Zapomnij o panierowanej rybie. Ten gulasz zachwyca smakiem i aromatem
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Nie masz pomysłu na piątkowy obiad? Ten gulasz z rybą sprawdzi się idealnie. Jest intensywny w smaku, a jego aromat wręcz powala. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności. To danie, które ma swój charakter.

Marokański gulasz rybny. Prostota i smak w jednym daniu

To danie inspirowane jest kuchnią marokańską, w której ryby i owoce morza cieszą się ogromną popularnością. To danie zachwyci bogactwem smaku i aromatów, a przy okazji jest niezwykle proste do przygotowania.

Ogromną rolę odgrywają tu przyprawy. W końcu Maroko znane jest ze swoich niesamowitych i aromatycznych połączeń smakowych. W naszym gulaszu znajdziemy kmin rzymski, imbir, kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz odrobinę cynamonu do przełamania smaku.

Proste, a aromatyczne. To danie zachwyca każdego

Nie można również zapominać o świeżych warzywach i ziołach, które sprawią, że nasz sos będzie pełen smaku, a przy okazji lekko słodki i niezwykle gęsty. Wszystko to w akompaniamencie delikatnej ryby, która nasiąka smakiem sosu, dając nam danie godne mistrzów.

Choć lista składników może przerażać, danie to jest proste w przygotowaniu i nie zajmie nam dużo czasu. Można je podawać zarówno na codzienny obiad, jak i na przyjęcie. Jest tu dużo przypraw, ale bardzo mało tłuszczu. Najlepiej podawać je z ryżem, kaszą lub chlebkiem pita.

SKŁADNIKI

  • 600–800 g białej ryby
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • garść świeżej kolendry i natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki 
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 0,5 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę kroimy na większe kawałki.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Smażymy czosnek, posiekaną cebulę oraz pokrojone w paski papryki i marchewkę.
  • Wsypujemy wszystkie przyprawy. 
  • Dodajemy pomidory i bulion.
  • Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Dodajemy rybę i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut.
  • Dodajemy kolendrę i pietruszkę.
W formie 24: owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej