Z ziemniaków i wędzonej ryby robię pyszne krokiety. To superpomysł na rodzinny obiad

Krokiety ziemniaczane to świetny pomysł na wykorzystanie gotowanych ziemniaków. Przyrządzone według tego przepisu są przyjemnie chrupiące, a w środku skrywają zaskakujący farsz z wędzonej ryby. Jak zrobić krokiety ziemniaczane z rybnym nadzieniem? Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na znakomite danie na rodzinny obiad.
Z jakim nadzieniem można zrobić krokiety ziemniaczane?
Pyszne krokiety przygotowane według tej sprawdzonej receptury wypełnione są smacznym nadzieniem. Głównym nadzieniem farszu jest wędzona ryba, która sprawia, że danie zyskuje wyjątkowy smak. Sprawdzi się każda wędzona ryba. Jej smak podkreśla kilka dodatków i przypraw. Mięso ryby miesza się z ogórkami kiszonymi, kaparami, serkiem śmietankowym i majonezem oraz czosnkiem. Farsz doprawia się solą i pieprzem. Połączenie tych składników sprawia, że krokiety z ziemniaków smakują wyśmienicie.
Jak się robi krokiety z ziemniaków z rybnym nadzieniem?
Przepis na pełne smaku krokiety ziemniaczane z farszem z wędzonej ryby nie jest trudny. Na przygotowanie tego smakowitego dania warto mieć trochę więcej czasu. Ziemniaki trzeba wcześniej ugotować i poczekać aż ostygną, ale można też wykorzystać te, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu resztki się nie zmarnują. Do smażenia krokietów ziemniaczanych sprawdzi się olej i masło klarowane.
Jak więc przyrządzić zaskakująco pyszne i chrupiące krokiety ziemniaczane z rybnym nadzieniem? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a danie uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie masy ziemniaczanej
- 2. krok – przygotowanie nadzienia z wędzonej ryby
- 3. krok – uformowanie krokietów faszerowanych rybnym nadzieniem
- 4. krok – panierowanie krokietów ziemniaczanych z rybą
- 5. krok – usmażenie krokietów ziemniaczanych na patelni
Co można podać na obiad do krokietów ziemniaczanych?
Krokiety z ziemniaków wypełnione smakowitym farszem z wędzonej ryby to pomysł na rodzinny obiad nie tylko w piątek. Dzięki temu, że składniki są dostępne przez cały rok, można serwować je bardzo często. Krokiety ziemniaczane pysznie smakują kolorową sałatą i sosem. Sprawdzi się klasyczny sos czosnkowy, ketchup czy sos Tysiąca Wysp. Po ostygnięciu krokiety można podawać jako oryginalną przekąskę. W każdej wersji smakują wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- masa ziemniaczana:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
farsz:- 500 g mięsa z wędzonej ryby
- 2 ogórki kiszone
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
dodatkowo:- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki rozgnieść za pomocą praski. Wbić jajko. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz koperek. Doprawić suszoną cebulą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
- Rybę obrać ze skóry i oddzielić od ości. Przełożyć do miski i rozdrobnić za pomocą widelca.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę i odsączone ogórki kiszone, przeciśnięty przez praskę czosnek i kapary. Dodać serek śmietankowy i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Masę ziemniaczaną podzielić na równe części. Uformować płaskie placki i na środek nałożyć rybny farsz. Zlepić, formując podłużne krokiety.
- Każdy krokiet panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krokiety z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawać na obiad z chrupiącą surówką i ulubionym sosem.