To jeden z moich ulubionych przepisów. Te gnocchi wychodzą za każdym razem

To jeden z moich ulubionych przepisów. Te gnocchi wychodzą za każdym razem
Autor: Shutterstock.com To jeden z moich ulubionych przepisów. Te gnocchi wychodzą za każdym razem
łatwy
10 min
4

Proste jednogarnkowe danie, które zasmakuje każdemu. Wystarczy zaledwie kilka składników, by móc rozkoszować się tym przepysznym gnocchi z krewetkami i warzywami. To prosty i pyszny pomysł na obiad, który nie narobi nam bałaganu.

Gnocchi z piekarnika z warzywami i krewetkami. Proste danie na każdy dzień tygodnia

Gnocchi pieczone z warzywami i krewetkami to świetny sposób na ciekawy posiłek, w który nie będziemy musieli włożyć dużo wysiłku. Wystarczy kilka składników, by rozkoszować się tym elegancko wyglądającym daniem, które smakuje obłędnie.

Jeśli wolimy wegetariańską wersję bez problemu możemy po prostu wyrzucić z przepisu krewetki, jeśli chcemy możemy je również zamienić na kurczaka. Trzeb jednak wziąć pod uwagę, że wówczas konieczne może być dopasowanie czasu pieczenia.

Danie to świetnie smakuje samo i jest niesamowicie sycące, jeśli chcemy możemy jednak dodać do niego czosnkowej bagietki lub ciekawą zieloną sałatkę. Nie ma jednak takiej potrzeby, bo samo w sobie danie już wystarczy, by smacznie się najeść.

Jest to prosty sposób na smaczny obiad, który pięknie się prezentuje. Jeśli chcemy możemy poeksperymentować z warzywami. Świetnie sprawdzi się tu na przykład papryka czy cukinia. Ten przepis naprawdę warto mieć zapisany, ponieważ istnieje całe mnóstwo różnych możliwości jego przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 400 g gotowych gnocchi
  • 1 brokuł
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g krewetek
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego
  • pieprz
  • 150 g fety

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • Brokuły kroimy na różyczki, krewetki oczyszczamy, a cebulę kroimy w piórka.
  • W dużej misce mieszamy gnocchi, krewetki, brokuły, pomidorki, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy.
  • Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 10 minut.
  • Po tym czasie posypujemy rozdrobnioną fetą.
  • Pieczemy kolejne 15 minut.
Kasza jaglana z warzywami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej