To jeden z moich ulubionych przepisów. Te gnocchi wychodzą za każdym razem

Proste jednogarnkowe danie, które zasmakuje każdemu. Wystarczy zaledwie kilka składników, by móc rozkoszować się tym przepysznym gnocchi z krewetkami i warzywami. To prosty i pyszny pomysł na obiad, który nie narobi nam bałaganu.
Gnocchi z piekarnika z warzywami i krewetkami. Proste danie na każdy dzień tygodnia
Gnocchi pieczone z warzywami i krewetkami to świetny sposób na ciekawy posiłek, w który nie będziemy musieli włożyć dużo wysiłku. Wystarczy kilka składników, by rozkoszować się tym elegancko wyglądającym daniem, które smakuje obłędnie.
Jeśli wolimy wegetariańską wersję bez problemu możemy po prostu wyrzucić z przepisu krewetki, jeśli chcemy możemy je również zamienić na kurczaka. Trzeb jednak wziąć pod uwagę, że wówczas konieczne może być dopasowanie czasu pieczenia.
Danie to świetnie smakuje samo i jest niesamowicie sycące, jeśli chcemy możemy jednak dodać do niego czosnkowej bagietki lub ciekawą zieloną sałatkę. Nie ma jednak takiej potrzeby, bo samo w sobie danie już wystarczy, by smacznie się najeść.
Jest to prosty sposób na smaczny obiad, który pięknie się prezentuje. Jeśli chcemy możemy poeksperymentować z warzywami. Świetnie sprawdzi się tu na przykład papryka czy cukinia. Ten przepis naprawdę warto mieć zapisany, ponieważ istnieje całe mnóstwo różnych możliwości jego przygotowania.
SKŁADNIKI
- 400 g gotowych gnocchi
- 1 brokuł
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 200 g krewetek
- 0,5 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki oregano suszonego
- pieprz
- 150 g fety
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
- Brokuły kroimy na różyczki, krewetki oczyszczamy, a cebulę kroimy w piórka.
- W dużej misce mieszamy gnocchi, krewetki, brokuły, pomidorki, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy.
- Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 10 minut.
- Po tym czasie posypujemy rozdrobnioną fetą.
- Pieczemy kolejne 15 minut.