Gnocchi z warzywami - obiad z piekarnika łatwiejszy niż myślisz
2022-07-19
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Gnocchi zapiekane z warzywami to idealne danie obiadowe - dla osób na diecie bezmięsnej - samodzielne, dla jedzących mięso - doskonałe jako dodatek do niego. Do jego przygotowania, oprócz warzyw i gotowych gnocchi,m wystarczy deska do krojenia, gorący piekarnik i blacha. Niewiele, a jakie to pyszne!
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ziemniaczanych klusek gnocchi ok. 500 g lub nieco większe
- 2-3 pomidory
- 1-2 papryki (najlepiej różnokolorowe)
- 1 niewielki bakłażan
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona, ulubione zioła suszone - np. prowansalskie
- oliwa
- masło
- tarty parmezan lub inny ser - najlepiej o zdecydowanym smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra – dół).
- W trakcie gdy piec się grzeje warzywa umyć i pokroić na spore kawałki (cebulę w ósemki), rozłożyć na blasze, skropić oliwą, oprószyć sowicie solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami.
- Piec ok.15 minut, do czasu, aż warzywa wyraźnie zmiękną, puszczą soki, uważając by ich nie spiec ani nie wysuszyć.
- Po tym czasie wyjąć blachę, dodać gnocchi, dokładnie wymieszać z warzywami i płynem, który się zbierze na dnie, położyć na wierzchu kilka cienkich płatków masła i piec kolejny kwadrans.
- Przed końcem pieczenia zetrzeć na wierzch trochę sera i zapiec go.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?