Gnocchi z warzywami - obiad z piekarnika łatwiejszy niż myślisz

Gnocchi z warzywami  - obiad z piekarnika łatwiejszy niż myślisz
Autor: Shutterstock Gotowe gnocchi są bardzo smaczne i znacznie skracają przygotowanie obiadu
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Gnocchi zapiekane z warzywami to idealne danie obiadowe - dla osób na diecie bezmięsnej - samodzielne, dla jedzących mięso - doskonałe jako dodatek do niego. Do jego przygotowania, oprócz warzyw i gotowych gnocchi,m wystarczy deska do krojenia, gorący piekarnik i blacha. Niewiele, a jakie to pyszne!

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ziemniaczanych klusek gnocchi ok. 500 g lub nieco większe
  • 2-3 pomidory
  • 1-2 papryki (najlepiej różnokolorowe)
  • 1 niewielki bakłażan
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona, ulubione zioła suszone - np. prowansalskie
  • oliwa
  • masło
  • tarty parmezan lub inny ser - najlepiej o zdecydowanym smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra – dół).
  • W trakcie gdy piec się grzeje warzywa umyć i pokroić na spore kawałki (cebulę w ósemki), rozłożyć na blasze, skropić oliwą, oprószyć sowicie solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami.
  • Piec ok.15 minut, do czasu, aż warzywa wyraźnie zmiękną, puszczą soki, uważając by ich nie spiec ani nie wysuszyć.
  • Po tym czasie wyjąć blachę, dodać gnocchi, dokładnie wymieszać z warzywami i płynem, który się zbierze na dnie, położyć na wierzchu kilka cienkich płatków masła i piec kolejny kwadrans.
  • Przed końcem pieczenia zetrzeć na wierzch trochę sera i zapiec go.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej