Słodkowodne

Choć polskie rzeki i jeziora są bogate w wiele gatunków ryb, na stołach królują ryby morskie - łososie, śledzie czy makrele. Warto nieco odwrócić trend oraz skorzystać z lokalnych zasobów, i to nie tylko przygotowując karpia wigilijnego. Polskie ryby słodkowodne - szczupaki, pstrągi, okonie - dotrą na talerz świeższe, a przez to smaczniejsze.

Słodkowodne

Słodkowodne wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Rybne kotlety ze słoniną: soczyste i pyszne mielone z chudej ryby

Rybne kotlety ze słoniną: soczyste i pyszne mielone z chudej ryby

Mielone z chudej ryby oraz  słoniną wieprzowa zawsze są soczyste i tak smaczne, że palce lizać! Z tym przepisem nigdy więcej nie będziecie narzekać, że mięso ryby jest chude i drewniane. Nim zaczniecie gotować, przeczytajcie kilka ważnych wskazówek zamieszczonych pod przepisem. Do dzieła! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Płocie smażone po wędkarsku: przepis na chrupiące płotki

Płocie smażone po wędkarsku: przepis na chrupiące płotki

Płocie smażone po wędkarsku to doskonała przekąska z chrupiących rybek. Do smażenia nadają się drobne płotki. Po zamarynowaniu w cebuli tracą mulisty posmak. Usmażone na chrupko płotki można jeść razem z ośćmi.  Polecamy również: Płocie zapiekane - przepis na zapiekankę z parzonych płotek oraz  Płocie marynowane w białym winie - przepis na przekąskę z płotek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przepyszny pstrąg z migdałami - klasyczny przepis

Przepyszny pstrąg z migdałami - klasyczny przepis

Pstrąg z migdałami to klasyczny sposób przyrządzania tej pysznej ryby. Niesłychanie prosty, ale dzieki dodatkowi migdałów - wykwintny. Tak przygotowany pstrąg zadowoli nawet  najwybredniejsze podniebienia!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tęczowy pstrąg pieczony w folii z pesto i pomidorkami: dla zdrowia, dla rodziny

Tęczowy pstrąg pieczony w folii z pesto i pomidorkami: dla zdrowia, dla rodziny

Tęczowy pstrąg pieczony w folii z pesto i pomidorkami to zdrowa porcja sycącej ryby. Pstrąg tęczowy należy do ryb łososiowatych. Jest wszechstronną rybą, którą można piec, gotować i smaży. Pieczony zachowuje jędrność i doskonały smak. Pieczenie ma tę zaletę, że przygotowanie obiadu nie jest pracochłonne i nie wydziela żadnych przykrych zapachów. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Łatwy makaron z pstrągiem tęczowym w kremowym sosie: pyszny obiad dla rodziny

Łatwy makaron z pstrągiem tęczowym w kremowym sosie: pyszny obiad dla rodziny

Makaron z pstrągiem tęczowym to pyszne danie na rodzinny obiad. Prosty przepis na to szybkie danie krok po kroku poprowadzi was przez meandry gotowania. Delikatny kremowy sos i przepyszne ryba skuszą każdego, nawet niejadka. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej [WIDEO]

Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej [WIDEO]

Smażony karp jest niewątpliwie wigilijnym daniem głównym, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować. Ta tradycyjna potrawa może być także zdrowa, mimo że smażona na oleju. Ważne, żeby ryba nie nasiąkła tłuszczem! Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia wigilijnego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Chrupiąca smażona ryba: szybki sposób na pyszny obiad

Chrupiąca smażona ryba: szybki sposób na pyszny obiad

Chrupiąca smażona ryba, któż jej nie lubi? Smażona ryba to szybki sposób na pyszny obiad. Chrupka panierka, delikatne białe mięso ryby - pyszne i proste. Pamiętać należy, że nie wolno jej jedynie przesmażyć. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]

Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]

Największa impreza lotnicza w tym regionie Polski i pokazy, które zapierają dech w piersiach, czyli Mazury Air Show 2019, odbędą się w najbliższy weekend 3 sierpnia w Giżycku nad jeziorem Niegocin. Na miejscu nie zabraknie również radiowej Jedynki i kultowego „Lata z Radiem” – audycji, którą dziennikarze Programu 1 Polskiego Radia poprowadzą ze studia plenerowego na żywo z udziałem publiczności!  Na audycję „Lato z Radiem” (godz. 9.00-12.00) podczas Mazury Air Show 2019 ze studia plenerowego przy Ekomarinie w Giżycku zaprasza Roman Czejarek.  Będąc w Giżycku należy spróbować miejscowej kuchni rybnej. Najlepsze frytki z okonia zjecie w Tawernie Marina w Giżycku. Oto łatwy przepis na te pyszne rybne smakołyki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Węgorz po mrągowsku: najlepszy przepis na zakąskę [LATO Z RADIEM]

Węgorz po mrągowsku: najlepszy przepis na zakąskę [LATO Z RADIEM]

Już w najbliższą sobotę LATO Z RADIEM wakacyjna audycja radiowej Jedynki nadawana będzie z malowniczego Mrągowa. Mazurski klimat sprzyja nie tylko kąpielom w jeziorach, ale i aktywnemu wypoczynkowi w rodzinnej atmosferze. A jak wypoczynek, to i jedzenie. Mrągowo i jego okolice słyną z wyśmienitej kuchni rybnej. Dlatego tym razem proponujemy przepis na węgorza po mrągowsku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny

Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny

Ryba pieczona z pieczarkami to prosty przepis na dietetyczny obiad. W przepisie można wykorzystać każdy rodzaj ryby słodkowodnej lub morskiej. Pieczony filet rybny z warzywami będzie smakował każdemu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 5