Co zamiast karpia na wigilię? Jakie inne ryby sprawdzą się na świątecznym stole?

2021-11-26 14:49

Smażony karp, choć należy do polskiej tradycji kulinarnej, nie każdemu smakuje. Czym możesz go zastąpić podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia? Polecamy smażonego pstrąga z migdałami i łososia w koperkowym kremie.

Ryba na wigilię
Autor: Shutterstock Co warto wiedzieć o rybach, które serwujemy na świątecznym stole?

Spis treści

  1. Pstrąg z migdałami
  2. Łosoś w kremie koperkowym
  3. Galeria: Ryby na Wigilię i Święta - 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować

Pstrąg z migdałami

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • mąka do obtaczania
  • 60 g masła
  • 1/4 kubka płatków migdałowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ósemki cytryn do serwowania

Pstrągi umyj, osusz, wypatrosz. Odetnij płetwy. Sprawdź: Świeży pstrąg: jak wybrać dobrego pstrąga?

Oprósz ryby solą. Obtocz w mące.

Na dużej patelni rozgrzej połowę masła. Usmaż ryby - z każdej strony na złoto-brązowy kolor, około cztery minuty. Przełóż pstrągi na talerz. Przykryj aluminiową folią, by nie wystygły.

Drugą część masła rozgrzej na patelni, dodaj migdały. Gdy się zezłocą, dolej sok z cytryny, dorzuć pietruszkę, trochę soli i pieprzu. Dobrze przemieszaj  sos.

Polej sosem usmażone pstrągi. Serwuj rybę z ósemkami cytryny.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Polecamy też:

Pstrąg po portugalsku: przepis na święta i nie tylko

Pstrąg w orzechach pieczony na grillu (lub w piekarniku)

Pieczony pstrąg w płatkach owsianych: przepis na pstrąga

Łosoś w kremie koperkowym

Składniki:

  • 4 dzwonka łososia
  • sól i pieprz
  • ćwiartka cytryny
  • masło do smażenia

Krem koperkowy:

  • 90 g masła
  • 250 ml wywaru z ryb
  • 1,5 łyżeczki ziarnistej musztardy
  • 250 ml śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku

Zacznij od przygotowania kremu koperkowego. Masło stop w rondelku. Dodaj wywar z ryb, musztardę i śmietanę. Zagotuj, po czym zmniejsz moc palnika. Gotuj sos około kwadransa, aż zgęstnieje.

Dodaj sok z cytryny i koperek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw w ciepłe miejsce.

W tym czasie dzwonka łososia skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Usmaż na patelni z rozgrzanym masłem.

Łososia podawaj polane kremem koperkowym.

Polecamy też:

Łosoś pieczony na soli - prosty i sprawdzony przepis na pyszną rybę!

Łosoś w panierce z gorczycy - przepis na pyszne danie w 20 minut

Łosoś pieczony w folii z nutą imbiru i cytryny

Galeria: Ryby na Wigilię i Święta - 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować

Sonda
Jaką rybę jadacie podczas wigilijnej wieczerzy?