Co zamiast karpia na wigilię? Jakie inne ryby sprawdzą się na świątecznym stole?

2021-11-26 14:49

Smażony karp, choć należy do polskiej tradycji kulinarnej, nie każdemu smakuje. Czym możesz go zastąpić podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia? Polecamy smażonego pstrąga z migdałami i łososia w koperkowym kremie.

Ryba na wigilię
Autor: Shutterstock Co warto wiedzieć o rybach, które serwujemy na świątecznym stole?

Spis treści

  1. Pstrąg z migdałami
  2. Łosoś w kremie koperkowym
  3. Galeria: Ryby na Wigilię i Święta - 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować

Pstrąg z migdałami

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • mąka do obtaczania
  • 60 g masła
  • 1/4 kubka płatków migdałowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ósemki cytryn do serwowania

Pstrągi umyj, osusz, wypatrosz. Odetnij płetwy. Sprawdź: Świeży pstrąg: jak wybrać dobrego pstrąga?

Oprósz ryby solą. Obtocz w mące.

Na dużej patelni rozgrzej połowę masła. Usmaż ryby - z każdej strony na złoto-brązowy kolor, około cztery minuty. Przełóż pstrągi na talerz. Przykryj aluminiową folią, by nie wystygły.

Drugą część masła rozgrzej na patelni, dodaj migdały. Gdy się zezłocą, dolej sok z cytryny, dorzuć pietruszkę, trochę soli i pieprzu. Dobrze przemieszaj  sos.

Polej sosem usmażone pstrągi. Serwuj rybę z ósemkami cytryny.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Polecamy też:

Pstrąg po portugalsku: przepis na święta i nie tylko

Pstrąg w orzechach pieczony na grillu (lub w piekarniku)

Pieczony pstrąg w płatkach owsianych: przepis na pstrąga

Łosoś w kremie koperkowym

Składniki:

  • 4 dzwonka łososia
  • sól i pieprz
  • ćwiartka cytryny
  • masło do smażenia

Krem koperkowy:

  • 90 g masła
  • 250 ml wywaru z ryb
  • 1,5 łyżeczki ziarnistej musztardy
  • 250 ml śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku

Zacznij od przygotowania kremu koperkowego. Masło stop w rondelku. Dodaj wywar z ryb, musztardę i śmietanę. Zagotuj, po czym zmniejsz moc palnika. Gotuj sos około kwadransa, aż zgęstnieje.

Dodaj sok z cytryny i koperek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw w ciepłe miejsce.

W tym czasie dzwonka łososia skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Usmaż na patelni z rozgrzanym masłem.

Łososia podawaj polane kremem koperkowym.

Polecamy też:

Łosoś pieczony na soli - prosty i sprawdzony przepis na pyszną rybę!

Łosoś w panierce z gorczycy - przepis na pyszne danie w 20 minut

Łosoś pieczony w folii z nutą imbiru i cytryny

Galeria: Ryby na Wigilię i Święta - 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować

Sonda
Jaką rybę jadacie podczas wigilijnej wieczerzy?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE