Pieczony pstrąg w płatkach owsianych: przepis na pstrąga

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Pstrąg w płatkach owsianych
Autor: photos.com Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych - ceniona w kuchni polskiej
łatwy
25 min
4

Pstrąg w płatkach owsianych to dobra propozycja na lekki obiad dla całej rodziny. Przepis przygotowano na podstawie "Europejskiej książki kucharskiej" wydanej pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Książkę można kupić na www.europejskaksiazkakucharska.pl.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg w sosie winogronowym, Pstrąg cytrynowo-ziołowy z grilla oraz Pstrąg duszony w ziołach.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg filetów z pstrąga bez skóry i ości, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
  • roztrzepane jajko
  • kilka łyżek z płatków owsianych
  • łyżka oleju
  • szczypta soli niskosodowej
  • świeżo zmielony pieprz biały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety pokrój na kawałki, lekko posól.
  • Rybę obtocz w jajku, a następnie w płatkach owsianych.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlej olej i ułóż kawałki ryby. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180ºC.
  • Możesz doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą skropioną sosem winegret.
miesięcznik Zdrowie