Pstrąg w orzechach pieczony na grillu (lub w piekarniku)

2017-05-30
Pstrąg w orzechach pieczony na grillu (lub w piekarniku)
Autor: Shutterstock Pstrąg w orzechach pieczony na grillu (lub w piekarniku)
łatwy
30 min
4

Pstrąg z orzechami czosnkiem i natką pietruszki jest ciekawą i zdrową alternatywą na grilla w stosunku do tradycyjnych kiełbasek i kaszanek. Przepis jest szybki i bardzo prosty.

Składniki

2 pstrągi

1 cytryna i sok z cytryny

2 łyżki masła

sól

15 dag drobno posiekanych orzechów (może to być mieszanka ulubionych orzechów)

cebula pokrojona w plastry

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

4 łyżki oliwy

sok z cytryny

2 roztarte ząbki czosnku

sól i pieprz

2 kawałki folii aluminiowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ryby oczyścić zostawić ogony i głowy, umyć. Przetarty czosnek, sól i pieprz, orzechy, oliwę, sok z cytryny, zieloną pietruszkę łączymy w naczyniu. Tak powstałą marynatą nacieramy pstrągi z zewnątrz i wewnątrz.

Do środka pstrągów wkładamy po 2 plasterki cytryny, kawałki cebuli, po trochu masła zawijamy każdą z ryb osobno folią

Pieczemy na grillu około pół godziny, w połowie pieczenia obracając lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180oC z termoobiegiem.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE