Pstrąg w orzechach pieczony na grillu (lub w piekarniku)
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pstrąg z orzechami czosnkiem i natką pietruszki jest ciekawą i zdrową alternatywą na grilla w stosunku do tradycyjnych kiełbasek i kaszanek. Przepis jest szybki i bardzo prosty.
SKŁADNIKI
- 2 pstrągi
- 1 cytryna i sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- sól
- 15 dag drobno posiekanych orzechów (może to być mieszanka ulubionych orzechów)
- cebula pokrojona w plastry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 4 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- 2 roztarte ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 kawałki folii aluminiowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby oczyścić zostawić ogony i głowy, umyć. Przetarty czosnek, sól i pieprz, orzechy, oliwę, sok z cytryny, zieloną pietruszkę łączymy w naczyniu. Tak powstałą marynatą nacieramy pstrągi z zewnątrz i wewnątrz.
- Do środka pstrągów wkładamy po 2 plasterki cytryny, kawałki cebuli, po trochu masła zawijamy każdą z ryb osobno folią
- Pieczemy na grillu około pół godziny, w połowie pieczenia obracając lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180
o C z termoobiegiem.