Pstrąg w orzechach pieczony na grillu (lub w piekarniku)

Pstrąg z orzechami czosnkiem i natką pietruszki jest ciekawą i zdrową alternatywą na grilla w stosunku do tradycyjnych kiełbasek i kaszanek. Przepis jest szybki i bardzo prosty.
2 pstrągi
1 cytryna i sok z cytryny
2 łyżki masła
sól
15 dag drobno posiekanych orzechów (może to być mieszanka ulubionych orzechów)
cebula pokrojona w plastry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
4 łyżki oliwy
sok z cytryny
2 roztarte ząbki czosnku
sól i pieprz
2 kawałki folii aluminiowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ryby oczyścić zostawić ogony i głowy, umyć. Przetarty czosnek, sól i pieprz, orzechy, oliwę, sok z cytryny, zieloną pietruszkę łączymy w naczyniu. Tak powstałą marynatą nacieramy pstrągi z zewnątrz i wewnątrz.
Do środka pstrągów wkładamy po 2 plasterki cytryny, kawałki cebuli, po trochu masła zawijamy każdą z ryb osobno folią
Pieczemy na grillu około pół godziny, w połowie pieczenia obracając lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180oC z termoobiegiem.