Łosoś pieczony w folii z nutą imbiru i cytryny

2021-03-29
Łosoś pieczony w folii z nutą imbiru i cytryny
Autor: Archiwum Łosoś pieczony w folii z nutą imbiru i cytryny
łatwy
0 min
4

Podajemy łatwy i szybki przepis na łososia pieczonego w folii z nutą imbiru i cytryny. Tego aromatycznego łososia można podać zarówno na kolację we dwoje, jak i na świąteczny stół.

Skórkę z cytryny ścieramy płytko, bez białej części, która jest gorzka!

SKŁADNIKI

  • 300-400 g fileta ze świeżego łososia
  • łyżka oliwy
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok z cytryny
  • odrobina pieprzu
  • sól
  • kilka gałązek koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut.
  • W tym czasie pokrój imbir w drobną kostkę, zetrzyj trochę skórki z cytryny i delikatnie podduś oba składniki na oliwie.
  • Rybę posyp przyprawami, natrzyj powstałą marynatą imbirowo-cytrynową, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180 - 200 st. C przez ok. 25 minut.
  • Podawaj łososia udekorowanego koperkiem i plasterkiem cytryny.