Łosoś pieczony w folii z nutą imbiru i cytryny
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Podajemy łatwy i szybki przepis na łososia pieczonego w folii z nutą imbiru i cytryny. Tego aromatycznego łososia można podać zarówno na kolację we dwoje, jak i na świąteczny stół.
Skórkę z cytryny ścieramy płytko, bez białej części, która jest gorzka!
SKŁADNIKI
- 300-400 g fileta ze świeżego łososia
- łyżka oliwy
- 4 plasterki świeżego imbiru
- skórka otarta z połowy cytryny
- sok z cytryny
- odrobina pieprzu
- sól
- kilka gałązek koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut.
- W tym czasie pokrój imbir w drobną kostkę, zetrzyj trochę skórki z cytryny i delikatnie podduś oba składniki na oliwie.
- Rybę posyp przyprawami, natrzyj powstałą marynatą imbirowo-cytrynową, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180 - 200 st. C przez ok. 25 minut.
- Podawaj łososia udekorowanego koperkiem i plasterkiem cytryny.