Łosoś w panierce z gorczycy - przepis na pyszne danie w 20 minut
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Łosoś grillowany z gorczycą? Dlaczego nie. Charakterystyczny smak nasion gorczycy sprawi, że ryba będzie smakowała jak w musztardowej panierce.
SKŁADNIKI
- 50 dag filetu z łososia
- sól
- świeżo zmielony pieprz (zalecany pieprz ziołowy)
- odrobina kolendry i estragonu
- 1/2 szklanki suchej gorczycy białej
- ½ pęczka posiekanego świeżego koperku
- ½ szklanki pokrojonej w plasterki cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- 15 dag cienkich porów, grubsze trzeba pociąć wzdłuż na 4 części
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia posyp solą, pieprzem oraz ziołami. Opanieruj kawałki ryby gorczycą, wciskając ziarenka w mięso. Ziarenka utworzą rodzaj panierki. Ułóż rybę na rozgrzanym grillu skórą do dołu
- Następnie posyp filety koperkiem i cebulą, skrop oliwą. Obok ryby ułóż pory i całość grilluj ok. 15 minut.
- Rybę można upiec także zawiniętą w folię aluminiową. Ponieważ czas pieczenia zależy od grubości filetu, sprawdzaj widelcem, czy mięso wewnątrz jest matowe, czyli ugotowane.
- Podawaj z brązowym ryżem - na jedną porcję potrzeba około 1/2 szklanki sypkiego brązowego ryżu.