Łosoś w panierce z gorczycy - przepis na pyszne danie w 20 minut

2021-03-29
Łosoś w panierce z gorczycy
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Łosoś grillowany z gorczycą? Dlaczego nie. Charakterystyczny smak nasion gorczycy sprawi, że ryba będzie smakowała jak w musztardowej panierce.

SKŁADNIKI

  • 50 dag filetu z łososia
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz (zalecany pieprz ziołowy)
  • odrobina kolendry i estragonu
  • 1/2 szklanki suchej gorczycy białej
  • ½ pęczka posiekanego świeżego koperku
  • ½ szklanki pokrojonej w plasterki cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 15 dag cienkich porów, grubsze trzeba pociąć wzdłuż na 4 części

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia posyp solą, pieprzem oraz ziołami. Opanieruj kawałki ryby gorczycą, wciskając ziarenka w mięso. Ziarenka utworzą rodzaj panierki. Ułóż rybę na rozgrzanym grillu skórą do dołu
  • Następnie posyp filety koperkiem i cebulą, skrop oliwą. Obok ryby ułóż pory i całość grilluj ok. 15 minut.
  • Rybę można upiec także zawiniętą w folię aluminiową. Ponieważ czas pieczenia zależy od grubości filetu, sprawdzaj widelcem, czy mięso wewnątrz jest matowe, czyli ugotowane.
  • Podawaj z brązowym ryżem - na jedną porcję potrzeba około 1/2 szklanki sypkiego brązowego ryżu.