Pstrąg cytrynowo-ziołowy z grilla
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Na rybę warto wybrać się do niepozornej tawerny przy plaży. Możesz tam iść, jeśli wakacje spędzasz nad morzem lub jeziorami. Jeśli zostajesz w domu - urządź sobie rybną kolację we własnym ogrodzie. Jak przyrządzić cytrynowo-ziołowego pstrąga lub doradę na grillu?
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Najlepsze przepisy na dania z pstrąga oraz Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką.
W Wigilię, zamiast grilla, można użyć patelni grillowej.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
- 1 świeża wypatroszona ryba, najlepiej pstrąg, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
- mała cytryna
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- garść świeżych ziół: kolendra, bazylia, pietruszka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę pokroić w plastry. Wypatroszoną świeżą rybę posypać w środku pieprzem cytrynowym, włożyć plasterki cytryny, na wierzch położyć zioła.
- Przełożyć rybę do siatki i położyć na rozgrzanym grillu. Opiekać z obydwu stron, aż jej skóra się zarumieni.
- Podawać z ciabattą lub opiekanymi ziemniakami. Do picia zaserwuj koniecznie wytrawne, schłodzone białe wino.