Pstrąg smażony na maśle z cebulą i cytryną

Pstrąg smażony na maśle z cebulą i cytryną
Autor: Shutterstock.com Pstrąg smażony na maśle z cebulą i cytryną
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pstrąg smażony na maśle to jeden z absolutnie rozkoszych przepisów na tę smaczną rybę. Orzechowy smak smażonego masła idealnie podkreśla delikatność ryby. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis na pstrąga! 

SKŁADNIKI

  • 2 duże lub 4 mniejsze pstrągi razem z głowami i skórą
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeży lub suszony tymianek
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 czerwona cebula
  • 2-4 plasterki cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wnętrze pstrągów skropić 1 łyżką soku z cytryny, posolić i popierzyć. Do brzuszka włożyć świeży lub suszony tymianek. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  • Na patelni rozgrzać masło. Dodać ryby. Smażyć przez 6 minut.
  • Odwrócić ryby. Na patelnie dodać pokrojoną cebulę, pozostały sok oraz plasterki cytryny. Przykryć. Smażyć jeszcze 10 minut. 
  • Podawać po pół dużego pstrąga na osobę lub po całym pstrągu. Przed podaniem polać sosem, który utworzył się na patelni. 
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej