Pstrąg smażony na maśle z cebulą i cytryną
2021-10-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pstrąg smażony na maśle to jeden z absolutnie rozkoszych przepisów na tę smaczną rybę. Orzechowy smak smażonego masła idealnie podkreśla delikatność ryby. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis na pstrąga!
SKŁADNIKI
- 2 duże lub 4 mniejsze pstrągi razem z głowami i skórą
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeży lub suszony tymianek
- sól i pieprz
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 czerwona cebula
- 2-4 plasterki cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wnętrze pstrągów skropić 1 łyżką soku z cytryny, posolić i popierzyć. Do brzuszka włożyć świeży lub suszony tymianek. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- Na patelni rozgrzać masło. Dodać ryby. Smażyć przez 6 minut.
- Odwrócić ryby. Na patelnie dodać pokrojoną cebulę, pozostały sok oraz plasterki cytryny. Przykryć. Smażyć jeszcze 10 minut.
- Podawać po pół dużego pstrąga na osobę lub po całym pstrągu. Przed podaniem polać sosem, który utworzył się na patelni.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole